Pages

Saturday, September 21, 2013

Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 Solved Paper

General Knowledge 

1. The expression “Tryst with Destiny” was first used by Pandit Jawaharlal Nehru on the occasion of– 
(A) Dandi March (B) August 14/15 night 
(C) Quit India Movement (D) None of these 
Ans : (B)

2. Alpha-Keratin is a protein present in– 
(A) Wool (B) Eggs 
(C) Blood (D) Skin 
Ans : (A)

3. To whom did Iitutmish dedicate the Qutub Minar? 
(A) Razia Sultan (B) Qutbuddin Aibak 
(C) Moinuddin Chishti (D) Qutabuddin Bhaktiyar Kaki 
Ans : (B)

4. Who amongst the following is the author of the book “Many Lives Many Masters”? 
(A) Robin Cook (B) L. K. Advani 
(C) Briyan Viz (D) None of these 
Ans : (C)

5. Winter Olympics 2014 will be held in– 
(A) Italy (B) Brazil 
(C) USA (D) Russia 
Ans : (D)

6. In which State was Krishnapatnam Port constructed? 
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh 
(C) Kerala (D) Maharashtra 
Ans : (B)

7. The well-known book “The Rediscovery of India” has been written by– 
(A) L. K. Advani (B) Anita Desai 
(C) Vikram Seth (D) Meghnad Desai 
Ans : (D)

8. Which country gives Magsaysay awards? 
(A) India (B) Britain 
(C) China (D) The Philippines 
Ans : (D)

9. Silver halides are used in photographic plates because they are– 
(A) Reduced by light (B) Totally colourless 
(C) Soluble in hyposolution (D) Oxidised in air 
Ans : (A)

10. Tetra ethyl lead (TEL) is– 
(A) An antioxidant (B) An antiknock compound 
(C) A reductant (D) None of these 
Ans : (B)

11. What is the full form of the term ‘NPA’ as used in banking environment? 
(A) Not Profitable Assets (B) Net Performing Assets 
(C) Non Performing Assets (D) New Potential Accounts 
Ans : (C)

12. Yakshagan is the famous dance form of the State of– 
(A) Odisha (B) Karnataka 
(C) Assam (D) Kerala 
Ans : (B)

13. Bull fighting is the national game of– 
(A) Spain (B) Italy 
(C) Poland (D) Sudan 
Ans : (A)

14. The expected energy of electrons at absolute zero is called– 
(A) Work function (B) Potential energy 
(C) Emission energy (D) Fermi energy 
Ans : (D)

15. The electromagnetic waves do not transport– 
(A) Charge (B) Energy 
(C) Information (D) Momentum 
Ans : (C)

16. Which of the following country won the Cricket Asia Cup 2012 ? 
(A) India (B) Sri Lanka 
(C) Pakistan (D) Bangladesh
Ans : (C)

17. Mahe, which is situated on the Malabar on the Western Ghats, is a part of– 
(A) Puducherry (B) Tamil Nadu 
(C) Maharashtra (D) Kerala 
Ans : (A)

18. Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar? 
(A) Ahilya Bai (B) Raja Sawai Jai Sing 
(C) Rani Durgawati (D) Martanda Varma 
Ans : (C)

19. Match List-I (Temple/Heritage Site) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists– 
List-I (Temple/Heritage Site) 
A. Brihadeswara Temple B. Dilwara Temple 
C. Lingaraja Temple D. Hampi Group of Mountains 
List-II (State) 
1. Odisha 2. Tamil Nadu 
3. Karnataka 4. Rajasthan 
(A) A3, B1, C4, D2 (B) A3, B2, C4, D1 
(C) A2, B4, C1, D3 (D) A2, B3, C1, D4 
Ans : (C)

20. The Tropic of Cancer passes through– 
(A) India and Saudi Arabia (B) India and Iran 
(C) Iran and Pakistan (D) None of these 
Ans : (A)

21. Who developed Hydrogen Bomb? 
(A) Samuel Cohen (B) Wernher von Braun 
(C) Edward Teller (D) J. Robert Open Heimer 
Ans : (C)

22. The most abundant element in the human body is– 
(A) Iron (B) Oxygen 
(C) Carbon (D) Nitrogen 
Ans : (B)

23. In which one of the following Union Territories do the people of the Onge tribe live? 
(A) Andaman and Nicobar Islands (B) Daman and Diu 
(C) Dadar and Nagar Haveli (D) Lakshadweep 
Ans : (A)

24. Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India? 
(A) It contains the scheme of the distribution of powers between the union and states 
(B) It allocates seats in the council of states 
(C) It contains the languages listed in the constitution 
(D) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas 
Ans : (B)

25. Who among the following is well known as an exponent of flute? 
(A) Madhup Mudgal (B) Shafaat Ahmad 
(C) Ronu Mazumdar (D) Debu Choudhari 
Ans : (C)

26. Kuril Island is under territorial dispute between which countries– 
(A) Japan and Russia (B) South Korea and North Korea 
(C) Japan and South Korea (D) Japan and North Korea 
Ans : (A)

27. Which of the following is not a writ provided in the Constitution of India– 
(A) Mandamus (B) Quo Warranto 
(C) Habeas Corpus (D) Injunction 
Ans : (D)

28. A stick immersed in water appears bent due to the phenomena of– 
(A) Reflection of light (B) Diffraction of light 
(C) Refraction of light (D) Dispersion of light 
Ans : (C)

29. The oldest style of composition of North Indian Classical music is– 
(A) Ghazal (B) Dhruvpad 
(C) Thumari (D) None of these 
Ans : (B)

30. Deputy Speaker of Lok Sabha at present is– 
(A) Ms. Sushma Swaraj (B) Mr. Karia Munda 
(C) Mr. Arun Jaitely (D) None of these 
Ans : (B)

31. Who among the following presides over the National Development Council– 
(A) The Finance Minister of India 
(B) The Speaker of Lok Sabha 
(C) Prime Minister of India 
(D) The elected members from among the chief ministers of the States 
Ans : (C)

32. Under Right to Education Act, the children of which of the following age groups are eligible to get free education– 
(A) Up to 5 years (B) Between 6 and 10 years 
(C) Between 6 and 14 years (D) Between 8 and 12 years 
Ans : (C)

33. The Indian Parliament consists of– 
(A) Lok Sabha, Rajya Sabha and the President (B) Lok Sabha and Rajya Sabha 
(C) Lok Sabha and State assemblies (D) Lok Sabha only 
Ans : (A)

34. A line on a meteorological map joining places of equal rainfall is called– 
(A) Isoclinic (B) Isobar 
(C) Isogenic (D) Isohyet 
Ans : (D)

35. In which part of a human body “Hippocampus” is located ? 
(A) Brain (B) Eyes 
(C) Ears (D) Nose 
Ans : (A)

36. What is psephology ? 
(A) Statistical study of elections voting etc. (B) Study of rainfall pattern 
(C) Study of gene disorder (D) None of the above is true 
Ans : (A)

37. This state contributes 70% of India’s coffee and silk. Name this state– 
(A) Karnataka (B) Assam 
(C) Rajasthan (D) Punjab 
Ans : (A)

38. Which Sikh Guru was tortured and killed on the directions of Aurangzeb? 
(A) Teg Bahadur (B) Arjan Dev 
(C) Ram Das (D) None of these 
Ans : (A)

39. Which of the following Muslim rulers remained in the captivity of his son? 
(A) Akbar (B) Aurangzeb 
(C) Shahjahan (D) Jahangir 
Ans : (C)

40. Some of the rock-cut temples, known as the seven pagodas, were built by the– 
(A) Pallavas (B) Cholas 
(C) Rashtrakutas (D) None of these 
Ans : (A)

41. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor-General of India? 
(A) Wellesley (B) Warren Hastings 
(C) Cornwallis (D) Cavendish Bentinck 
Ans : (B)

42. The black hole theory was discovered by– 
(A) Hargobind Khurana (B) C. V. Raman 
(C) S. Ramanujan (D) S. Chandrashekhar 
Ans : (D)

43. The principal objective of Muhammad-bin-Tughluq in shifting his capital to Daultabad was to– 
(A) Inflict sufferings on the residents of Delhi whom he regarded unworthy of his benevolence
(B) Expand his empire to the whole of South India 
(C) Move away from the centre of Rajput resistance to his rule 
(D) Find a better strategic location for the capital of his empire 
Ans : (D)

44. Gujarat is the largest producer of salt in India because– 
(A) It has extensive shallow seas 
(B) It has extensive dry coast 
(C) Its coastal waters are very saline 
(D) Besides producing salt from saline water it has reserves of rock salt 
Ans : (D)

45. Which of the following statements is not correct? 
(A) Wheat is grown in Punjab (B) Tea is produced in Assam 
(C) Coffee is grown in Karnataka (D) Saffron is produced in Himachal Pradesh 
Ans : (D)

46. Who is responsible to collect the Service Tax? 
(A) Income Tax Department (B) Postal Department 
(C) Central Excise Department (D) Commercial Tax Department of the State/Union Territory 
Ans : (C)

47. Which one of the following is not a gland? 
(A) Liver (B) Kidney 
(C) Stomach (D) Pancreas 
Ans : (C)

48. Potassium permanganate is used for purifying drinking water, because it– 
(A) Is an oxidising agent (B) Dissolves the impurities of water 
(C) Is a reducing agent (D) None of these 
Ans : (A)

49. Which city is also known as the “Big Apple”? 
(A) Canberra, Australia (B) Madrid, Spain 
(C) New York, The US (D) Lausanne, Switzerland 
Ans : (C)

50. Which of the following was used as a chemical weapon in the First World War? 
(A) Mustard gas (B) Water gas 
(C) Hydrogen cyanide (D) Carbon monoxide
Ans : (A)

EXAMINATION SCHEDULE 2013


Exam NameExam DateWebsite
IBPS: CWE for Recruitment of Officers, Assistants in RRB's21,22nd 09, 2013http://ibps.in/html/cwe_rrb_II.htm
SSC: Combined Graduate Level Tier-II Examination, 201328th,29th 09, 2013http://ssc.nic.in/whats%20new%20html
/latest_news/Corrigendum%20CGL
%20Tier-II%20Exam,%202013.pdf
SSC: Junior Translator (CSOLs) / Junior Hindi Translators Examination, 201329th 09, 2013http://ssc.nic.in
IBPS: CWE for Recruitment of PO/MT in Participated banks19, 20, 26, 27th 10, 2013http://ibps.in/career_pdf/
CWE_PO_MT_III_Advt_08_07_2013.pdf
UPSC: Central Armed Police Forces (Asst. Commandants)20th 10, 2013http://www.upsc.gov.in/
UPSC: CENTRAL ARMED POLICE FORCES (AC) EXAM., 201320th 10, 2013http://www.upsc.gov.in/
SSC: Combined Higher Secondary Level (10+2) (for Data Entry Operators, LDCs, etc.) Exam, 201320.10.2013, 27.10.2013 & 03.11.2013http://ssc.nic.in/
UPSC: RESERVED FOR UPSC RT/EXAM27th 10, 2013http://www.upsc.gov.in/
UPSC: CIVIL SERVICES (MAIN) EXAM., 201308th 11, 2013http://www.upsc.gov.in/
UPSC: I.E.S./I.S.S. EXAM., 201307th 12, 2013http://www.upsc.gov.in/
UPSC: GEOLOGISTS' EXAM., 201307th 12, 2013http://www.upsc.gov.in/
IBPS: Clerk Exam 201330th Nov, 01, 07, 08, 14 and 15th Dec, 2013http://ibps.in/career_pdf/
CWE_Clerks_III_Advt.pdf
UPSC: S.O./STENO (GD-B/GD-I) LTD. DEPTTL. COMPETITIVE EXAM.21st 12, 2013http://www.upsc.gov.in/
UPSC: RESERVED FOR UPSC RT/EXAM29th 12, 2013http://www.upsc.gov.in/
RESERVED FOR UPSC RT/EXAM05th 01, 2014http://www.upsc.gov.in/
SCRA Exam, 201412th 01, 2014http://www.upsc.gov.in/
C.D.S. EXAM.(I), 201409th 02, 2014http://www.upsc.gov.in/
RESERVED FOR UPSC RT/EXAM02nd 03, 2014http://www.upsc.gov.in/
N.D.A. & N.A. EXAM.(I), 201420th 04, 2014http://www.upsc.gov.in/
I.E.S./I.S.S. EXAM., 201424th 05, 2014http://www.upsc.gov.in/
GEOLOGISTS' EXAM., 201424th 05, 2014http://www.upsc.gov.in/
CISF AC(EXE) LDCE-201401st 06, 2014http://www.upsc.gov.in/
ENGINEERING SERVICES EXAMINATION, 201420th 06, 2014http://www.upsc.gov.in/
COMBINED MEDICAL SERVICES EXAM, 201422nd 06, 2014http://www.upsc.gov.in/
RESERVED FOR UPSC RT/EXAM06th 07, 2014http://www.upsc.gov.in/
CENTRAL ARMED POLICE FORCES (AC) EXAM., 201413th 07, 2014http://www.upsc.gov.in/
RESERVED FOR UPSC RT/EXAM17th 08, 2014http://www.upsc.gov.in/
CIVIL SERVICES (PRELIMINARY) EXAM, 201424th 08, 2014http://www.upsc.gov.in/
INDIAN FOREST SERVICE (Preliminary) EXAM, 2014 through CS [P] Exam 201424th 08, 2014http://www.upsc.gov.in/
N.D.A. & N.A. EXAM.(II), 201428th 09, 2014http://www.upsc.gov.in/
RESERVED FOR UPSC RT/EXAM12th 10, 2014http://www.upsc.gov.in/
C.D.S. EXAM.(II), 201426th 10, 2014http://www.upsc.gov.in/
INDIAN FOREST SERVICE (MAIN) EXAM, 201422nd 11, 2014http://www.upsc.gov.in/
CIVIL SERVICES (MAIN) EXAM., 201414th 12, 2014http://www.upsc.gov.in/
S.O./STENO (GD-B/GD-I) LTD. DEPTTL. COMPETITIVE EXAM.27th 12, 2014http://www.upsc.gov.in/