Showing posts with label RRB EXAM PAPERS. Show all posts
Showing posts with label RRB EXAM PAPERS. Show all posts

Saturday, June 16, 2012

RRB CENTRALISED EMPLOYMENT NOTICE No. 04/2012


The Railway Recruitment Board (RRB) Technicians Recruitment 2012. Indian Railways is an iconic Indian organisation, owned and operated by the Government of India through the Ministry of Railways. Railway Recruitment Board (RRB) has recently invited applications for the post of Technicians, Candidates who’s age is not more then as specified in Technicians jobs notification and having qualification of 12th Class/ ITI/ BSc/ Diploma in Engineering from the university/ Institute recognized by the Government of India with relevant experience (if any) are eligible to apply for the post.
Jobs Opportunity by Railway Recruitment Board (RRB) for following posts:
  • Technicians – 12,042
Eligibility Conditions:
Candidates should completed his/ her education qualification of Technicians post is BSc in Physics/ 12th Class (Physics/ Mathematics)/ Diploma in Engineering in Electrical/ Electronics/ Microprocessor/ TV Engineering/ Fibre Optical Communication/ Telecommunication/ Communication/ Sound & TV Engineering/ Industrial Control/ Electronic Instrumentation/ Industrial Electronics/ Applied Electronics/ Digital Electronics/ Power Electronics/ Information Science/ Information Technology/ Computer
Application/ Computer Engineering/ Computer Science/ Computer Technology/ Apprenticeship with ITI in Electrician/ Fitter/ Wireman/ Electronics/ Information Technology/ TV and Radio.
Pay-Scale:
Salary in Railway Recruitment Board (RRB) for the Technicians as per the RRB rules.
Application Fee:
Rs.40/- fees has to be paid by SC/ ST/ PH/ EXs /Women Candidates.
All Others: Rs.60/-.
Note: Fees has to be paid by DD in favor of Assistant Secretary/ Secretary/ Member Secretary/ Chairman of Railway Recruitment Board payable at the place where the Railway Recruitment Board.
How to Apply:
Candidates who are willing to be considered for the above Govt job in Indian Railway may Apply through Offline application forms containing the particulars of qualifications, job experience and required essentials enclosures should be sent it on or before 16th Jul2012 to concerned RRB, given in detail Advertisement below.
*(Read Instructions for application carefully from Railway Recruitment Board, RRB official advertisement)
Download more details on age limit, educational qualification & work experience, how to apply, application last date, fee payment, how to fill Offline application form, selection procedure and other details on Railway Recruitment Board (RRB), recruitment 2012 is available in following link given below.
Selection will be done by exams/ Interview.
Important Dates:
Closing date for RRB application : 16.07.2012

Sunday, September 12, 2010

Science for RRB Exams

1. An ordinary tube light used for lighting purposes
contains
(a) fluorescent material and an inert gas
( b) one filament, reflective material and mercury vapour
(c) fluorescent material and mercury vapour
(d) two filaments, fluorescent material and mercury vapour

2. The term ‘Black Box’ is more commonly used in relation to which of the following?
(a) It is a box in which high grade uranium is kept to prevent radiation.
(b) It is a time capsule in which records of important events are kept to be opened at a later date,
(c) It is a flight recorder in an aero plane.
(d)None of these

3. The lightning conductor used in building, protects the building by
(a) dissipating the electric charge away from the building
(b) conducting the lightning safely to the ground
(c) absorbing the electric charge
(d) None of these

4. Sodium vapour lamps are preferred over incandescent lamp because of
(a) higher tolerance to voltage fluctuation
(b) higher intensity of illumination
(c) easy installation
(d) None of these

5. The principle of working of periscope is based on
(a) reflection only
(b) refraction only
(c) reflection and refraction
(d) reflection and interference

6. The working of the quartz crystal in the watch is
based on
(a) Johnson effect
(b) Photoelectric effect
(c)Edison effect
(d) Piezo electric effect

7. A handwritten message can be instantly transmitted as such to any part of the world through
(a) Speed post
(b) Telex
(c)Electronic mail
(d) FAX

8. Which of the following combinations of aperture and shutter speed of a camera will allow the maximum exposure?
(a) F-5.6,1/l000
(b) F-8,l/250
(c) F-16,l/l25
(d) F-22,1/60

9. Hardware is related to?
(a) calculator
(b) computers
(c) acids
(d) heavy metals

10. Which of the following best explains the phenomenon ‘Simple Harmonic Motion’?
(a) Cylinder
(b) Disc
(c) Pendulum
(d) None of these

11. Jet engines are
(a) rotary engines
(b) turbine engines
(c) external combustion engines
(d) reaction engines

12. In an engine run on diesel, ignition is caused through
(a)friction
(b) automatic starter
(c)spark plug
(d) compression

13. In an electronic watch, the component corresponding to the pendulum of a pendulum clock is
(a)Transistor
(b) Balance Wheel
(c) Crystal Oscillator
(d) Diode

14. The hydraulic brakes used in automobiles is a direct application of ?
(a) Archimedes’ Principle
(b) Toricellian law
(c) Bernoulli’s theorem
(d) Pascal’s law

15. Which of the following statements is correct?
(a) Dynamo converts electrical energy into heat energy and electric motor converts mechanical energy into electrical energy.
(b) Dynamo converts mechanical energy into electrical energy and electric motor converts electrical energy into mechanical energy.
(c) Both dynamo and electric motor convert electrical energy into mechanical energy.
(d) Both dynamo and electric motor convert mechanical energy into electrical energy.

16.. An electron microscope gives higher magnification than an optical microscope because
(a) it uses more powerful lenses.
(b) the velocity of electrons is smaller than that of visible light.
(c) the electrons have more energy than the light particles.
(d) the wavelength of electrons is smaller as compared to the wavelength of visible light.

17. The conversion of electrical energy into chemical energy is observed in ?
(a) fan
(b) storage battery
(c) heater
(d) incandescent bulb

18. The most efficient engine is ?
(a) Petrol
(b) Diesel
(c) Electric
(d) Steam

19. The tape of a tape recorder is coated with
(a) Zinc oxide
(b) Copper sulphate
(c) Mica
(d) Ferromagnetic powder

20. When a coil is rotated in magnetic field, induced current is generated in the coil. This principle is used in making ?
(a) electromagnet
(b) electric motor
(c) electric generator
(d) electric watt meter

21. Distant objects can be seen with the help of
(a) chronometer
(b) microscope
(c)telescope
(d) spectroscope

22. The safety fuse should have
(a) high resistance and high melting point
(b) high resistance and low melting point
(c) low resistance and high melting point
(d) low resistance and low melting point

23. Greenhouse is?
(a) a building chiefly of glass in which the temperature is very low.
(b) a building in which green plants are cultivated.
(c) a building chiefly of glass in which the temperature is maintained within the desired range.
(d) None of these

23. Given below are some of the home appliances:
1. 1/8 H.P. Water pump
2. Fluorescenttubelight
3. Room heater
4. Night lamp
Which of the following is the correct sequence in
decreasing order of the wattage of the above?
(a) 2,1,3,4
(b) 3,1,2,4
(c)3,2,1,4
(d) 4,2,1,3

25. Which of the following is/are true regarding the third (thicker) pin in a 3-pin plug?
1. It ensures better electrical contact.
2. It is connected to the body of the electrical device.
3. It is connected to the earth terminal.
4. It is connected to the neutral terminal.
(a) 1 and2
(b) 2 and 3
(c) 1 and3
(d) 4only

26. Consider the following statements about a thermos flask:
1. It is a practical device in which the beat flowing into or out of the system by conduction, convection or radiation is reduced as much as possible.
2. It consists of a double – walled glass vessel.
3. The heat transfer by convection is minimized by silvering the surfaces and the radiation is minimized by evacuating the space between the walls.
Of these, the correct ones are
(a) l and 2
(b) 2 and 3
(c) l and 3
(d) l,2 and 3

27. Which of the following are true regarding the compact fluorescent tubes now available in market for home use?
1. They use less power (about 20%) compared to filament type bulbs for same amount of
light.
2. They operate at higher voltages.
3. They are narrower and shorter than common fluorescent tubes.
(a) l and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3

28. In an ordinary dry cell, the electrolyte is
(a) sulphuric acid
(b) manganese dioxide
(c) ammonium chloride
(d) zinc

29. Which of the following pairs of materials serves as electrodes in chargeable batteries commonly used in devices such as torch lights, electric shavers etc. ?
(a) Iron and cadmium
(b) Nickel and cadmium
(c) Lead peroxide and lead
(d) Zinc and carbon

30. The mixed oxide fuel is used for which of the following?
(a) Nuclear Reactors
(b) Aero planes
(c) Cryogenic Engines
(d) PSLV rockets

31. Conversion of chemical energy into electrical energy occurs in ?
(a)dynamos
(b) electric heaters
(c)battery
(d) atomic bombs

32. In the ordinary fire extinguisher, carbon dioxide is generated by the reaction of ?
(a) marble powder and dilute HCL
(b) magnesite and dilute HCL
(c) limestone and dilute Sulphuric Acid
(d) sodium bicarbonate and dilute Sulphuric Acid

33. Which of the following take place when the subject speaks untruth while being tested by the polygraph instrument?
1.. His blood pressure goes up.
2. His pulse quickens.
3. His skin darkens.
4. He sneezes.
(a) l and 2
(b) 3 and 4
(c) l,2 and 3
(4) 2,3 and 4

34. What is the function of a microprocessor in a computer?
(a) It allows the key board to write on the computer.
(b) It allows the outputs to be taken from a computer.
(c) It performs all the functions of a CPU (Central Processing Unit).
(d) None of these

35.Teletext means?
(a) the process of convening black & white TV sets into coloured ones.
(b) flashing of telephone conversation on TV screen.
(c) flashing the text of the message on the telex machine.
(d) flashing of the text of news and information on the TV screen.

36. Which of the following statements about a refrigerator is/are correct?
1. It converts electrical energy into heat energy.
2. It converts electrical energy into mechanical energy.
3. It transfers heat from a high temperature to a low temperature.
4. It transfers heat from a low temperature to a high temperature.
(a) 1 and3
(b)2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 4 only

37. Which of the following statements are true regarding transmission of television programmes?
1. Picture is transmitted with velocity of light.
2. Sound is transmitted with velocity of sound.
3. Sound is transmitted with velocity of light.
4. Different colours of the picture.are transmitted with different velocities.
(a) l and 3
(b) 1,2 and 3
(c) 2,3 and 4
(d) l,3 and 4

38. The anode in a dry cell consists of
(a) graphite
(b) zinc
(c) copper
(d)cadmium

39. The technique used to transmit audio signals in television broadcasts is
(a) Amplitude Modulation
(b) Frequency Modulation
(c) Pulse Code Modulation
(d) Time Division Multiplexing

40 Floppy disc in a computer system is
(a) compiler
(b) core memory
(c) software
(d) device for storing and retrieving data

41. The best colour (s) for a sun umbrella will be
(a)black
(b) black on top and white on the inside
(c)white on top and black on the inside
(d) printed with all the seven colours of rainbow

42. Which one of the following can be used to confirm whether drinking water contains a gamma emitting isotope or not?
(a) Spectrophotometer
(b) Microscope
(c) Scintillation counter
(d) Lead plate

43. The following processes take place during the
launching of a rocket:
1. Rocket fuel is burnt.
2. Gases are produced.
3. Rocket moves in the forward direction.
4. Gases come out with momentum in back ward direction.
The correct sequential order in which the above processes occur, is
(a) 1,2,3,4
(b) 1,3,2,4
(c) 1,2,4,3
(d) 1,3,4,2

44. A computer can be freely programmable
(a) if it is of a digital type
( if it is controlled synchronously
(c) if it contains a read only memory (ROM)
(d) if it contains a random access memory(RAM)

45. Which of the following polymers is widely used for making bullet proof material?
(a) Polyethylene
(b) Polyamides
(c) Polyvinyl chloride
(d) Polycarbonates

46. What is a flow chart in computer terminology?
(a) A graphical representation of a sequence of operations in a computer program
(b) A circular chart used for computer languages
(c) A debugging programme.
(d) None of these

47. A transistor is most likely to be found in a
(a)wrist watch
(b) fuse
(c)hearing aid
(d) fluorescent lamp

48. Ball bearings are used to reduce friction by
(a) applying lubricants to the balls used
(b) reducing the area of contact with the use of metallic balls
(c) increasing the area of contact with the use of metallic balls
(d)None of these

49. Aviation fuel for jet aeroplanes consists of purified
(a)petrol
(b) kerosene
(c)gasoline
(d) diesel

50. Recoil of a gun is an example of
(a) conservation of mass
(b) conservation of energy
(c) conversion of Potential Energy into Kinetic Energy
(d) conservation of linear momentum

Answers :

1 d
2 c
3 b
4 b
5 c
6 d
7 d
8 b
9 b
10 c
11 d
12 d
13 c
14 d
15 b
16 d
17 b
18 c
19 d
20 c
21 c
22 b
23 c
24 b
25 b
26 a
27 d
28 c
29 b
30 c
31 c
32 d
33 a
34 c
35 d
36 c
37 a
38 a
39 c
40 d
41 c
42 c
43 c
44 c
45 a
46 a
47 c
48 b
49 a
50 d

RRB WORLD GEOGRAPHY QUESTIONS

1. Which is not a Tundra type of vegetation?
(a) Sedges
(b) Steppes
(c)Mosses
(d) Lichens
Ans : b

2. Kirghiz live in ?
(a)North – Eastern India
(b)Western Asia
(c)West -Central Asia
(d) South Africa
Ans : c

3 The zones of excessively dry climate with very cold temperature throughout the year correspond to
(a)Alpine meadows
(b) Antarctica
(c)Arctic deserts
(d) Tundra
Ans : b

4. Which of the following correctly refers to the term ‘Taiga?
(a) Deciduous forests of Canada
(b) Equatorial forests of Amazon
(c) Coniferous forests of Siberia
(d) Monsoon forests of Taiwan
Ans : c

5. The Mediterranean lands are often called the World’s
(a) grazing lands
(b) forest lands
(c) orchard lands
(d) paddy lands

Ans : c

6. The ‘Contra rebels’ belong to ?
(a)Argentina
( b)Brazil
(c) Nicaragua
(d) Paraguay
(e) None of these

Ans : c
7. The Taiga belt lies between
(a) Mediterranean climate and Tundra
(b) Monsoon climate and Tundra
(c) Temperate grasslands and Tundra
(d) Tibet type climate and Tundra
Ans : c

8. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year?
(a) the Equatorial Region
(b)The Tundra Region
(c)The Himalayan Region
(d) The Mediterranean Region
Ans : b

9. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Tundra region -Lichens & Mosses
(b) Mediterranean region -Groundnut & Potato
(c) China Type region -Tea & Sugar beet
(d) West- European region -Corn & Wheat

Ans : a

10. The Tropical Rain forest type of climate is characterised by
(a) Average rainfall of about 300cm
(6) Heavy rain and high temperatures throughout the year
(c) Hot dry summer and mild wet winters.
(d) Hot summer and cool winters with about 100 cm of annual rainfall

Ans : b

11. The greatest diversity of animal and plant species Occurs in
(a) Temperate deciduous forests
(b)Tropical moist forests
(c)Heavily polluted rivers
(d)Deserts and Savannas
Ans : b

12. The natural vegetation of Savanna consists of
(a)tall grass
(b) scrub jungle
(c)short grass
(d) trees
Ans : a

13. ‘Platypus ‘(duckbill) is a kind of animal found in
(a) Africa
(b) America
(c) Asia
(d) Australia

Ans : d

14. Masai are?
(a) natives of the Kalahari desert
(b) nomadic tribe of Kenya
(c) people living in the Nile delta
(d) tribe of people living in the Sahara
Ans : b

15. The chief characteristics of the Mediterranean type of climate are
(a) Cool summers, mild winters, rainfall all the year round.
(b) hot and rainy throughout the year.
(c) mild rainy winters, warm and dry summers
(d) very long and severe winters, short and cool summers.

Ans : c
16. Which one of the following tribes treats its cattle With great respect and affection and do not kill ‘them for food or for sale as meat?
(a) Bedouins
(b) Bindibu
(c) Bushmen
(d) Masai
Ans : d

17. The tropical rain forests are dense and varied because of
(a) their remote and inaccessible locations
(b) very little interference from man:
(c) an abundance of moisture and warm temperature throughout the year.
(d) poor economic development
Ans : c

18. Which natural region is characterised by the rain fall mainly in winter?
(a)Tropical grassland
(b) Temperate grassland
(c) Monsoon region
(d) Mediterranean region
Ans : d

19. Teak and Sal are the principal trees in the forests known as
(a) Dry deciduous
(b) Dry evergreen
(c) Tropical moist deciduous
(d) Tropical moist evergreen
Ans : c

20. Which of the following statements about forests is not correct?
(a) Coniferous forests of high latitudes yield soft wood
(b) Between 2000m and 3000m elevation on the Himalayas grow deodar, chinar and walnut
(c) Forests in equatorial regions of India are less dense than the monsoon forests
(d) Large – scale exploitation of forests has caused soil erosion and repeated floods.
Ans : c

21. Which of the following central Asian countries has the common boundary with Iran, Pakistan,China and Soviet Union?
(a)Afghanistan
(b)Bhutan
(c) India
(d) Mongolia

Ans : a

22.Cuba is in
(a)Pacific ocean
(b)Black sea
(c) Atlantic ocean
(d) Red sea
Ans : b

23.Suez Canal joins
(a) Red Sea and Arabian Sea
(b) Red Sea and Mediterranean Sea
(c) Arabian Sea and Mediterranean Sea
(d) North Sea and Baltic Sea
Ans : c

24.Sahara desert is in ?
(a) Africa
(b) Australia
(c) Asia
(d) Europe

Ans : a

25. Sargassa Sea is located in
(a) North Pacific Ocean
(b) North Sea
(c)North Atlantic Ocean
(d)South Atlantic Ocean

Ans : c

26. Which one of the following pairs of seas does the Suez Canal connect?
(a) Indian Ocean – Pacific Ocean
(b) Mediterranean Sea- Black Sea
(c) Mediterranean Sea – Red Sea
(d) Atlantic Ocean – Pacific Ocean

Ans : c

27. Which one of the following is not an African country?
(a) Mauritania
(b) Gabon
(c) Yemen
(d)Cameroon

Ans : c

28. peru is located in the continent of ?
(a) Asia
(b) Europe
(c) America
(d) Africa

Ans : c

29. The old name of Indonesia was
(a)Dutch Guiana
(b) Dahomey
(c)Dutchonesia
(4) Dutch East Indies

Ans : d

30. The Kiel Canal links the ?
(a) Mediterranean Sea and Black Sea
(b) Pacific Ocean and Atlantic Ocean
(c) North Sea and Baltic Sea
(d) Mediterranean Sea and Red Sea

Ans : c

31. Which of the following countries is situated near Atlantic Ocean?
(a)Australia
(b) U.S.A.
(c)Russia
(d) None of these
Ans : b

32. Which of the following countries in South Asia are landlocked?
(a) Bhutan and Pakistan
(b) Nepal and Bangladesh
(c) Bhutan and Nepal
(d ) Bangladesh and Bhutan

Ans : c

33. In South – East Asia, the only land – locked country is
(a)Kampuchea
(b) Laos
(c) Malaysia .
(d) Thailand

Ans : b

34. The Strait which separates Africa from Europe is
(a)Hook Strait
(b) Strait of Gibraltar
(c)Palk Strait
(d) Bering Strait
Ans : b

35. Namibia is the new name of
(a)Cambodia
(b) Zaire
(c) Rhodesia
(d) South – West Africa

Ans : d

36. Which is the greatest archipelago on the globe?
(a) Japan
(b) West Indies
(c) Indonesia
(d)Philippines

Ans : c

37. The smallest country in South America is
(a) Uruguay
(b) Guyana
(c) Surinam
(d) Ecuador
Ans : c

38. Equator passes through which one of the following countries?
(a)Australia
(b) Saudi Arabia
(c) Brazil
(d) China
Ans : c

39. Which is the largest Gulf in the World?
(a) The Gulf of Cambay
(b) The Gulf of Mexico
(c) The Persian Gulf
(d) The Strait of Hormuz
Ans : b

40. ‘The United Kingdom’ consists of England and
(a) Northern Ireland, Palma & Iceland
(b) Northern Ireland, Scotland & Wales
(c) Scotland, Wales & Faeroe Island
(d) Scotland, Sardinia & Wales

Ans : b

41. The earlier name of Surinam was
(a) British Guyana
(b) Dutch Guyana
(c) Madagascar
(d) Venezuela

Ans : b

42. Argentina is situated in the continent of
(a) Africa
(b) Asia
(c) Europe
(d) South America

Ans : d

43. Which of the following is not an island ?
(a) Cuba
(b) Greenland
(c) Ireland
(d) Sweden
Ans : d

44 Sunda Strait separates
(a) Sicily and Italy
(b) Java and Sumatra
(c) Japan and Korea
(d) Borneo and Celebes
Ans : b

45. Which of the following States of the U.S.A. once belonged to Mexico?
(a) California and Texas
(b) Kansas and Kentucky
(c) New Mexico and Arkansas
(d) Rhode Island and Hawaii
Ans : a

46. How many States of the U.S.A. are not attached to its mainland ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans : b

47. The national name of Spain is ?
(a)Schweiz
(b) Reino de Espana
(c)Komungariket
(d) Mesopotamia

Ans : b

48. New Moore Island is situated in the
(a)Arabian Sea
(b) Bay of Bengal
(c)Indian Ocean
(d) Palk Strait

Ans : b

49. Nippon is now known as name of ?
(a)Hong Kong
(b) Japan
(c)Macao
(d) Taiwan

Ans : b

50. The largest island in the Indian Ocean is
(a) Madagascar
(b) Maldives
(c) Sri Lanka
(d) Sumatra
Ans : a

RRB Exam General Science

1. Which of the following is not a bone in the
human body?
(a)Sternum
(b) Humerus
(c)Pericardium
(d) Tibia

Ans : c

2. Rennin and lactase, the enzymes required to digest milk, disappear in the human body by the age of
(a) two
(b) three
(c) five
(d) eight

Ans : a

3. Duodenum is situated
(a) at the uppermost part of the small intestine
(b) near the lungs
(c) in the brain
(d) at the tail end of the intestine

Ans : a

4. The heart is covered by a membrane called
(a) Epidermis
(b) Dermis
(c)Epicardium
(d) Pericardium

Ans : d

5. About ……..of the total calcium present in the human body is in the blood.
(a) 99%
(b) 70%
(c) 5%
(d) 1%

Ans : d

6. Phenylketonuria is an example of an inborn error of metabolism. This ‘error’ refers to
(a) hormonal overproduction
(b) non disjunction
(c) atrophy of endocrine glands
(d) inherited lack of an enzyme

Ans : c

7. As in the arms and legs, blood flows against gravity and is prevented from flowing back by
(a) the extremely low pressure of venous blood
(b) valves
(c) movements in the surrounding muscles
(d) the narrowing down of the lumen of veins by the contraction of the muscle layer comprising their walls

Ans : b

8. Identical twins arise when two
(a) cells develop independently from the same zygote
(b) gametes develop independently
(c) sperms develop independently
(d) ova develop independently

Ans : a

9. Element that is not found in blood is
(a)iron
(b) copper
(c)chromium
(d) magnesium

Ans : c

10. Scratching eases itching because
(a) it kills germs.
(b) it suppresses the production of enzymes which cause itching,
(c) it removes the outer dust in the skin.
(d) it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals.

Ans : d

11. The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty, is?
(a) Thyroid
(b) Pituitary
(c)Thymus
(d) Adrenal

Ans : c

12. A human sperm may contain ?
1. X-chromosome
2. Y-chromosome
3. XY-chromosome
(a) 1 only
(b) 2 only
(c)1 and 2
(d) l,2 and 3

Ans : c

13. Which of the following is not a bone in the legs
of human body?
(a) Radius
(b) Tibia
(c) Femur
(d) Fibula

Ans : a

14. Bleeding from artery is characterised by which of the following?
1. Blood is red.
2. Blood is purple.
3. Bleeding is continuous.
4. Bleeding is intermittent.
(a)1 and3
(b) 2 and 3
(c)1 and 4
(d) 2 and 4

Ans : b

15. Which of the following is not a vestigial organ?
(a) Centriole
(b) Molar tooth
(c) Appendix
(d) Diaphragm
Ans : d

16. Which of the following bone articulations forms the gliding joint?
(a) Humenis and radius
(b) Carpals
(c) Hip girdle and femur
(d) Skull & neck verterbrae

Ans : b

17. Pancreas secretes hormones which help in
(a) blood clotting
(b) production of antibodies
(c) growth of body
(d) keeping sugar balance in body

Ans : d

18. S-A node of mammalian heart is known as
(a) Autoregulator
(b) Pace-maker
(c) Time controller
(d) Beat regulator

Ans : b

19. Consider the following statements regarding blood pressure:
1. It is the pressure exerted by the blood on the walls of any vessel.
2. It decreases in the arteries as the distance from the heart increases,
3. It is lower in the capillaries than in the arteries.
4. It is usually lower in women than in men.
Of these, the correct ones are
(a)1 and 4
(b) l, 2and 3
(c)2,3 and 4
(d) l,2,3 and 4

Ans : d

20. The hormone responsible for the secretion of milk in mothers, is?
(a) ACTH
(b) Leutinizing hormone
(c) Adrenalin
(d) Lactogenic hormone

21. What is the correct sequence of the following in heart attack?
1. Narrowing of the inner orifice of the vessel
2. ‘Plaque’ from fibrous tissue and high cholesterol
3. Inadequate supply of blood and oxygen
4. Clots of blood carried into the coronary arteries
(a)1,2,3,4
(b) 2,4, 1,3
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 4, 2, 1 3

Ans : b

22. Bile juice is secreted by
(a)Pancreas
(b) Liver
(c)Spleen
(d) Gall bladder
Ans : b

23. Veins differ from arteries in having
(a) thinner walls
(b) strong walls
(c) narrower lumen
(d) valves to control direction of flow

Ans : d

24. What is the main function of insulin in the hman body?
(a) To maintain blood pressure
(b) To help in digestion of food
(c) To control the level of sugar in the body
(d) To check the level of iodine in the body

Ans : c

25. An enzyme that works in an acidic medium is
(a) pepsin
(b) tiypsin
(c) ptyalin
(d) maltose

Ans : a

26. The blood pressure is the pressure of blood in
(a)arteries
(b) veins
(c)auricles
(d) ventricles

Ans : a

27. The total number of bones in human skull are
(a) 8
(b) 12
(c) 30
(d) 32

Ans : c

28. Which of the following glands controls the development of sex organs in humans?
(a) Paancreas
(b) Thyroid
(c) Adrenal
(d) Pituitary

Ans : d

29. Oxygen is transported to every cell of the human
body by?
(a)red blood cells
(b) blood platelets
(c)white blood cells
(d) hormones

Ans : a

30. Which of the following components of blood protects human beings from infection?
(a) Plasma
(b) Blood Platelets
(c) Haemoglobin
(d) White Blood Corpuscles

Ans : d

31. The normal temperature of the human body is
(a) 90 F
(b) 98 F
(c) 98.4 F
(d)96.4 F

Ans : c

32 .If a person can see an object clearly when it is placed at distance of about 25 cm away from him, he is suffering from
(a) myopia
(b) hypermetropia
(c) astigmatism
(d) None of these
Ans : d

33. The blood pressure values of four persons are
given below:
1. Mrs.X-90/60
2.Mr.X-160/120
3. Mr. Y-120/80
4.Mrs.Y-140/l00

Who among the following has normal blood pressure?
(a) Mrs. Y
(b) Mr. X
(c) Mrs. X
(d) Mr. Y

Ans : d

34. In the case of a ‘Test-tube baby’?
(a) fertilisation takes place inside the test tube.
(b) development of the baby takes place inside the test tube.
(c) fertilisation takes place outside the mother body.
(d) unfertilised egg develops inside the test tube.

Ans : c

35. Pituitary gland is present
(a) below the brain
(b) above the brain
(c) inside the brain
(d) nowhere near the brain

Ans : a

36. Which of the following organs is used in the purification of blood in human body?
(a) Liver
(b) Kidney
(c) Spleen
(d) Lungs

Ans : d

37. Cornea is a part of which of the following organs
of human body?
(a) Eye
(b) Ear
(c) Nose
(d)Heart

Ans : a

38. What is Funny Bone?
(a) A muscle
(b) A nerve
(c) A bone
(d) A blood vessel

Ans : b

39. Man cannot digest cellulose whereas cows can do so because?
(a) their gut contains bacteria capable of digesting cellulose.
(b) they have a many – chambered stomach.
(c) they have efficient grinding molars.
(d) they produce an enzyme cellulase which can digest cellulose.

Ans : a

40. Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children?
(a) Glycerol
(b) Xylidine
(c) Thalidomide
(d) None of these
Ans : c

41. The diploid number of chromosomes in human body is ?
(a) 24
(b) 40
(c) 46
(d) 48

Ans : c

42. The largest cell in the human body is
(a) Nerve cell
(b) Muscle cell
(c) Liver cell
(d) Kidney cell

Ans : a

43. Lichens are formed due to the symbiotic association of

(a) moss and fungi
(b) bacteria and fungi
(c) algae and fungi
(d) None of these

Ans : c

44. Insects form the largest class of animals living on land and sea. They are grouped into
(a) 22 orders
(b) 26 orders
(c) 29 orders
(d) 32 orders

Ans : c

45. Which of the following statements is true for planktons?

(a) They live on the surface of lake water.
(b They live on the bottom of lakes.
(c) They live on the plants growing in water.
(d) They live in the water column.

Ans : b

46. Which of the following has the smallest egg?
(a) Ostrich
(b) Humming bird
(c) Pigeon
(d) Homo sapiens

Ans : c

47. The population of which of the following is maximum on the earth?
(a) Reptiles
(b) Fishes
(c) Birds
(d) Beetles

Ans : d

48. Poison glands of snakes are homologous to
(a) stings of rays
(b) salivary glands of vertebrates
(c) electric organs of fishes
(d) sebaccous glands of mammals

Ans : b

49. The phylum chordata is characterised by the presence of
(a) spinal cord
(b) notochord
(c) nerve chord
(d) None of these

Ans : d

50. Which of the following activities is suppressed by the presence of auxins in plants?
(a) Growth of lateral buds
(b) Cell division
(c) Root initiation
(d) Development of fleshy fruits

Ans : c

Saturday, September 4, 2010

RRB Malda-TC Exam 2008

RRB Malda-TC Exam 2008
(Held on 03-02-2008)


1. The speed of light with the rise in the temperature of the medium—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaltered
(D) Drops sharply
Ans : (C)

2. Which from the following rivers does not originate in Indian territory?
(A) Mahanadi
(B) Brahmaputra
(C) Ravi
(D) Chenab
Ans : (B)

3. The gas predominantly responsible for global warning is—
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide
(D) Nitrogen peroxide
Ans : (A)

4. 26th January is India’s—
(A) Independence Day
(B) Republic Day
(C) Revolution Day
(D) Parliament Day
Ans : (B)

5. Which of the following uses non-conventional Source of Energy?
(A) Kerosene lamp
(B) Wax candle
(C) Solar lantern
(D) Torch
Ans : (C)

6. Electric current is measured by—
(A) Voltmeter
(B) Anemometer
(C) Commutator
(D) Ammeter
Ans : (D)

7. The dynamo is a device for converting—
(A) Heat energy into electrical energy
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Magnetic energy into electrical energy
(D) None of these
Ans : (B)

8. Galvanised Iron sheets have a coating of—
(A) Tin
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Chromium
Ans : (C)

9. The hardest substance available on earth is—
(A) Platinum
(B) Diamond
(C) Quartz
(D) gold
Ans : (A)

10. Washing soda is the common name for—
(A) Calcium carbonate
(B) Calcium bicarbonate
(C) Sodium carbonate
(D) Sodium bicarbonate
Ans : (C)

11. 2008 Olympic games will be held in—
(A) China
(B) Greece
(C) Italy
(D) France
Ans : (A)

12. Who among the following has been appointed as the new Captain of Indian Test Cricket Team?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Rahul Dravid
(C) Anil Kumble
(D) Mahender Singh Dhoni
Ans : (C)

13. Who among the following has been selected as new coach for the Indian Cricket Team?
(A) Vivian Richards
(B) Gary Kirsten
(C) Kapil Dev
(D) Allan Border
Ans : (B)

14. The mascot for the 34th National Games, to be held in Jharkhand in 2008, is—
(A) Sheru
(B) Roopa
(C) Chauva
(D) None of these
Ans : (C)

15. With which game is the Agha Khan Cup associated?
(A) Football
(B) Badminton
(C) Basketball
(D) Hockey
Ans : (D)

16. The term, L.B.W. is associated with which of the following games?
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Football
(D) Polo
Ans : (A)

17. Wankhede stadium is situated in?
(A) Chandigarh
(B) Bangalore
(C) Mumbai
(D) Chennai
Ans : (C)

18. The Olympic games are normally held at an interval of—
(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 4 years
(D) 5 years
Ans : (C)

19. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games?
(A) Boxing
(B) Shooting
(C) Archery
(D) Weight lifting
Ans : (B)

20. Netaji Subhash National Institute of Sports is located at—
(A) Kolkata
(B) New Delhi
(C) Jhansi
(D) Patiala
Ans : (D)

21. A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what should be his age?
(A) 18 years or above
(B) 19 years or above
(C) 21 years of above
(D) Minimum 25 years
Ans : (C)

22. Who summons the joint sitting of the Rajya Sabha and Lok Sabha?
(A) President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Chairman of the Rajya Sabha
(D) Prime Minister
Ans : (A)

23. Which of the following is not a source of revenue to the village panchayat?
(A) Property Tax
(B) House Tax
(C) Land Tax
(D) Vehicle Tax
Ans : (C)

24. All electioneering campaigns during the time of elections are stopped.
(A) 48 hours before the appointed time of election results
(B) 48 hours before the actual poll
(C) 24 hours before the actual poll
(D) 36 hours before the actual poll
Ans : (D)

25. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Chief Justice of India
Ans : (A)

26. The General Budget is presented in the parliament normally in the month of—
(A) January
(B) February
(C) March
(D) Last month of the year
Ans : (B)

27. Who is the signatory on the Indian currency notes in denomination of two rupees and above?
(A) Secretary, Reserve Bank of India
(B) Finance Secretary, Minister of Finance
(C) Governor, Reserve Bank of India
(D) Finance Minister, Ministry of Finance
Ans : (C)

28. The monetary unit of Bangladesh is—
(A) Rupee
(B) Takka
(C) Rupiah
(D) Dollar
Ans : (B)

29. Sellers market denotes a situations where—
(A) Commodities are available at competitive rates
(B) Demand exceeds supply
(C) Supply exceeds demand
(D) Supply and demand are equal
Ans : (B)

30. Development means economic growth plus—
(A) Inflation
(B) Deflation
(C) Price stability
(D) Social change
Ans : (D)

31. The Abbreviation NAEP stands for—
(A) National Atomic Energy Planning
(B) National Adult education Programme
(C) National Authority on Engineering Projects
(D) Nuclear and Atomic Energy Project
Ans : (B)

32. The Abbreviations PSLV stands for—
(A) Polar Survey Landing Vehicle
(B) Polarised Source Laser Viewing
(C) Precise Source Locating Vision
(D) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

33. The term ‘epicentre’ is associated with—
(A) Earthquakes
(B) Tornadoes
(C) Cyclones
(D) Earth’s interior
Ans : (A)

34. Which of the following order is given to the plantes of solar system on the basis of their sizes?
(A) Jupiter, Saturn, Earth, Mercury
(B) Saturn, Jupiter, Mercury, Earth
(C) Mercury, Earth, Jupiter, Saturn
(D) Earth, Mercury, Saturn, Jupiter
Ans : (A)

35. The solar eclipse occurs when—
(A) the sun comes in between the moon and the earth
(B) the earth comes in the between the sun and the moon
(C) the moon comes in between the sun and the earth
(D) None of these
Ans : (C)

36. The removal of top soil by water or wind is called—
(A) Soil wash
(B) Soil erosion
(C) Soil creep
(D) Silting of soil
Ans : (B)

37. Which of the following is suitable for growing cotton?
(A) Sandy soil
(B) Clayey soil
(C) Black soil
(D) Alluvial soil
Ans : (C)

38. Bandipur Sanctuary is located in the State of—
(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)

39. Largest State in terms of area, in India is—
(A) Assam
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (C)

40. Koraput is related to which of the following Industry—
(A) Aeroplane
(B) Ship building
(C) Iron and steel
(D) Electric locomotives
Ans : (A)

41. Which of the following group of States is the largest producer of tea?
(A) West Bengal, Tamil Nadu, Himachal Pradesh
(B) Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan
(C) Assam, Bihar, Jharkhand
(D) West Bengal, Assam, Karnataka
Ans : (D)

42. Which of these has the largest river basin?
(A) Brahmaputra
(B) Ganga
(C) Godavari
(D) Sutlej
Ans : (B)

43. The Indus Valley Civilization was famous for—
(A) Well-planned cities
(B) Efficient civil organization
(C) Development of Art and Architecture
(D) All of these
Ans : (D)

44. The Red Fort of Delhi was built by—
(A) Akbar
(B) Shahjehan
(C) Jahangir
(D) Sher Shah
Ans : (B)

45. The ancient name of the city of Patna is—
(A) Pataliputra
(B) Kanauj
(C) Kausambi
(D) Kapilavastu
Ans : (A)

46. The ancient kingdom of “Avanti” had its capital at—
(A) Vaishali
(B) Kausambi
(C) Ujjain
(D) Ayodhya
Ans : (C)

47. When did Vasco-da-Gama come to India—
(A) 1492
(B) 1498
(C) 1398
(D) 1542
Ans : (B)

48. The General who gave the firing order at Jallianwala Bag was—
(A) Tegart
(B) Cornwallis
(C) Simpson
(D) O. Dwyer
Ans : (D)

49. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the—
(A) Rowlatt Act
(B) Salt Law
(C) Act of 1909
(D) Jallianwala Bagh Messacre
Ans : (A)

50. The Britishers come to India as traders and formed company named—
(A) Indo-British Company
(B) The Great Britain Company
(C) Eastern India Company
(D) East India Company
Ans : (D)

51. Mahatma Gandhi was born in—
(A) Wardha
(B) Porbander
(C) Sabarmati
(D) Ahmedabad
Ans : (B)

52. Who gave the slogan “You give me blood, I promise you freedom”?
(A) Bhagat Singh
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)

53. In which State is Jawahar Tunnel located?
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttaranchal
(C) Goa
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (D)

54. Where did the dance form “Mohini Attam” develop?
(A) Manipur
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

55. On selling three articles at the cost of four article, there will be profit of—
(A) 25%
(B) 100/3 %
(C) 75/2%
(D) 40%
Ans : (B)

56. By selling an article for Rs. 40, there is loss of 40%. By selling it for Rs. 80 there is—
(A) Gain of 20%
(B) Loss of 10%
(C) Loss of 20%
(D) Gain of 10%
Ans : (A)

57. A number consists of two digits whose sum is 8. If 8 is subtracted from the number, the digits interchange their places. The number is—
(A) 44
(B) 35
(C) 62
(D) 33
Ans : (D)

58. A horse is tied to a peg hammered at one of the corner of a rectangular grass field of 40 m by 24 m by a rope 14 m long. Over how much area of the field can the horse graze?
(A) 154 m2
(B) 308 m2
(C) 240 m2
(D) 480 m2
Ans : (A)

59. The sides of a triangle are in the ratio 3 : 5 : 7 and its perimeter is 30 cm. The length of the greatest side of the triangle in cm is—
(A) 6
(B) 10
(C) 14
(D) 16
Ans : (C)

60. The radius of a right circular cone is 3 cm and its height is 4 cm. The curved surface of the cone will be—
(A) 12 η sq. cm
(B) 15 η sq. cm
(C) 18 η sq. cm
(D) 21 η sq. cm
Ans : (B)

61. The steam engine was invented by—
(A) James Watt
(B) James Prescott Joule
(C) New Commen
(D) Isaac Newton
Ans : (A)

62. Who invented the telephone?
(A) Thomas Alva Edison
(B) Galileo
(C) Alexander Graham Bell
(D) G. Marconi
Ans : (C)

63. Albert Einsten was a famous—
(A) Physician
(B) Chemist
(C) Physicist
(D) Biologist
Ans : (C)

64. The fractions 7/11, 16/20, 21/22 when arranged in descending order is—
(A) 7/11, 16/20, 21/22
(B) 21/22, 7/11, 16/20
(C) 21/22, 16/20, 7/11
(D) 7/11, 21/22, 16/20
Ans : (C)

65. If 10% of a number is subtracted from it, the result is 1800. The number is—
(A) 1900
(B) 2000
(C) 2100
(D) 2140
Ans : (B)

66. The number is just preceding 9909 which is a perfect square is—
(A) 9908
(B) 9900
(C) 9899
(D) 9801
Ans : (D)

67. In banking ATM stands for—
(A) Automated Tallying Machine
(B) Automatic Teller Machine
(C) Automated Totalling Machine
(D) Automated Transaction of Money
Ans : (B)


68. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian Defence forces?
(A) DOD
(B) RDSO
(C) DRDO
(D) DRES
Ans : (C)

69. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian space programme?
(A) NASA
(B) ISO
(C) ISRO
(D) NSAT
Ans : (C)

70. The injection of anti-toxin is given to prevent—
(A) Tetanus
(B) Tuberculosis
(C) Typhoid
(D) Filariasis
Ans : (A)

71. Dental caries are due to—
(A) Viral infection
(B) Contaminated water
(C) Bacterial infection
(D) Hereditary causes
Ans : (C)

72. Palak leaves are rich source of—
(A) Vitamin A
(B) Iron
(C) Carotene
(D) Vitamin E
Ans : (B)

73. Which of these is not a mosquito borne disease?
(A) Dengue fever
(B) Malaria
(C) Filariasis
(D) Goitre
Ans : (D)

74. Oranges are rich source of—
(A) Carbohydrates
(B) Fats
(C) Proteins
(D) Vitamins
Ans : (D)

75. Which acid is produced when milk gets sour?
(A) Tartaric acid
(B) Butyric acid
(C) Lactic acid
(D) Acetic acid
Ans : (C)

76. AIDS stands for—
(A) Acquired Immune Disease Syndrome
(B) Acquired Immunity Deficient Syndrome
(C) Acquired Immune Deficiency
(D) Acquired Infection Deficiency Syndrome
Ans : (C)

77. Stem cuttings are commonly used for re-growing—
(A) Cotton
(B) Banana
(C) Jute
(D) Sugar Cane
Ans : (D)

78. Persons with which blood group are called universal donors—
(A) AB
(B) A
(C) O
(D) B
Ans : (C)

79. Silk is produced by—
(A) Egg of silkworm
(B) Pupa of silkworm
(C) Larva of silkworm
(D) Insect itself
Ans : (C)

80. Which amongst the following is the train introduced by Indian Railways bringing travel by AC class withing the reach of a common man?
(A) August Kranti
(B) Jan Shatabdi
(C) Garib Rath
(D) Sampark Kranti
Ans : (C)

81. Approximately how many stations are there on the Indian Railway Network?
(A) 6000
(B) 7000
(C) 8000
(D) 9000
Ans : (B)

82. The Headquarters of North Western Railway is at—
(A) Abu Road
(B) Jodhpur
(C) Ajmer
(D) Jaipur
Ans : (D)

83. The new electric railway engines are manufactured in—
(A) Varanasi
(B) Chittaranjan
(C) Patiala
(D) Chennai
Ans : (C)

84. Which of the following is true in regard to Indian railway?
(A) It is the cheapest means of transportation
(B) The chief source of income is transportation of goods
(C) It is the only largest employer
(D) All of the above
Ans : (D)

85. The highest gallantry award in India is—
(A) Ashok Chakra
(B) Paramvir Chakra
(C) Mahavir Chakra
(D) Param Vishista Chakra
Ans : (B)

86. Oscar prize is related to—
(A) Literature
(B) Films
(C) Science
(D) Music
Ans : (B)

87. Arjuna award is given for—
(A) Bravery in the battle field
(B) excellence in archery
(C) excellence in sports
(D) excellent service during emergency
Ans : (C)

88. The first Indian recipient of Nobel Prize in Literature is—
(A) Mother Teresa
(B) Rabindranath Tagore
(C) Sorijini Naidu
(D) C.V. Raman
Ans : (B)

89. Bismillah Khan is related to—
(A) Tabla
(B) Sarod
(C) Flute
(D) Shehnai
Ans : (D)

90. Who is the external affairs minister in the present union Cabinet?
(A) Shivraj Patil
(B) Pranab Mukherjee
(C) Priyaranjan Dasmunshi
(D) A.K. Antony
Ans : (B)

91. Who is the present Union Agriculture Minister?
(A) Raghuvansh Prasad Singh
(B) Manishankar Iyyer
(C) Sharad Parwar
(D) Kamalnath
Ans : (C)

92. Who is the present union Tourism and Culture Minister?
(A) Ambika Soni
(B) Kapil Sibbal
(C) Renuka Chaudhary
(D) Sushil Kumar Shinde
Ans : (A)

93. Who is the chairman of senior selection committee in BCCI?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Dilip Vengasarkar
(C) Kapil Dev
(D) Chetan Chauhan
Ans : (B)

94. The assembly elections were held recently in two states namely—
(A) Gujarat and Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh and Himachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh and Gujarat
(D) Andhra Pradesh and Himachal Pradesh
Ans : (C)

95. Thermometer is related to degree in the same way as clock is related to—
(A) Wall
(B) Tower
(C) Hour
(D) Cock
Ans : (C)

96. The headquarters of the United Nations Union is located at—
(A) Geneva
(B) New York
(C) Rome
(D) Washington
Ans : (B)

97. To work on mobile cell phone which of the following is/are required?
(A) Favourable handset
(B) Sim card
(C) Service provider network
(D) All of the above
Ans : (D)

98. Find the root value of 36.1 / 102.4—
(A) 61 / 34
(B) 19 / 31
(C) 19 / 32
(D) 19 / 33
Ans : (C)

99. Which of the following keys of personal computer is not available in the key board of traditional typewriters?
(A) Tab
(B) Spacebar
(C) Enter
(D) Backspace
Ans : (C)

100. Which of the following words is not related to the functioning of Internet?
(A) www
(B) http
(C) e-mail
(D) All of the above
Ans : (D)

Railway Recruitment Board Exam. 2009

Railway Recruitment Board Exam. 2009
General Awareness : Fully Solved Paper


Correct Spelling
1. (A) Comitment
(B) Comittment
(C) Committment
(D) Commitment
Ans : (D)

2. (A) Fullfil
(B) Fulfil
(C) Fulfill
(D) Fullfill
Ans : (B)

3. (A) Defendant
(B) Defendent
(C) Defandent
(D) Defandant
Ans : (A)


4. (A) Varstile
(B) Verstile
(C) Versatile
(D) Vorstyle
Ans : (C)

5. (A) Recomand
(B) Recommend
(C) Reconand
(D) Recomend
Ans : (B)

6. I always fall ……… old Friends in times of need.
(A) over
(B) through
(C) back on
(D) off
Ans : (C)

7. The party decided to take the shortest…… to its destination.
(A) root
(B) route
(C) distance
(D) direction
Ans : (B)

8. The girl was very pleased……… herself.
(A) in
(B) on
(C) over
(D) with
Ans : (D)

9. Because of deforestation birds are……… their nerting places.
(A) cooking
(B) conserving
(C) searching
(D) demanding
Ans : (C)

10. The thieves broke…… the museum to steal the painting.
(A) up
(B) side
(C) off
(D) into
Ans : (D)

11. Where was the battle of Plassey fought ?
(A) Karnal
(B) Haldighati
(C) Mysore
(D) Bengal
Ans : (D)

12. Who was the first Vice-President of India ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. V. Raman
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (A)

13. What was the reason behind the mutiny of 1857 ?
(A) Cartridge containing fat
(B) Frustration in soldiers
(C) Failure of British Government
(D) Administrative research
Ans : (B)

14. Which of the following is UHF ?
(A) 40 MHz
(B) 400 MHz
(C) 400 KHz
(D) 40 KHz
Ans : (B)

15. Mass of a particle is m and its momentum is p. Its kinetic energy will be—
(A) mp
(B) p2m
(C) p3m
(D) p2/2m
Ans : (D)

16. S. I. unit of power is ‘watt’. It is equivalent to which of the following ?
(A) Kgms–2
(B) Kgm2s–2
(C) Kgm2s–3
(D) None of these
Ans : (C)

17. Who among the following cricketers scored the highest runs—
(A) Brien Lara
(B) Sanat Jaysurya
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virendra Sehwag
Ans : (C)

18. Which is the oldest Veda ?
(A) Samveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)

19. Who was the founder of Pakistan ?
(A) Mohammad Ali Jinna
(B) Liyaquat Ali Khan
(C) Gaffar Khan
(D) Benazir Bhutto
Ans : (A)

20. Who invented television ?
(A) J. L. Baird
(B) Lawrance
(C) Frederick Trechithic
(D) King Gillette
Ans : (A)

21. Who invented wireless ?
(A) Marconi
(B) Charles Caterin
(C) George Cayley
(D) Zenobe Gramme
Ans : (A)

22. Which of the following was the battle strategy of Shivaji against Mughals ?
(A) Alert army
(B) Large army
(C) Political monopoly
(D) Guerilla warfare
Ans : (D)

23. Find out the next term of the series—
1, 2, 4, 7, 11, ……
(A) 16
(B) 12
(C) 9
(D) 4
Ans : (A)

24. Which of the following cities is termed as the Pink city ?
(A) Jaipur
(B) Jodhpur
(C) Ajmer
(D) Delhi
Ans : (A)

25. Who wrote the Meghdoot ?
(A) Kalidas
(B) Vatsyayan
(C) Chanakya
(D) Premchand
Ans : (A)

26. Find out the missing term of the series—
11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41……
(A) 43
(B) 47
(C) 53
(D) 51
Ans : (B)

27. Which of the following is a creation of Maithili-Sharan Gupta ?
(A) Saket
(B) Urvashi
(C) Prempachisi
(D) Gatha
Ans : (A)

28. Which is the longest railwayline of the world ?
(A) Trans-Siberian
(B) Trans-Canadian
(C) Orient Railway line
(D) Railwayline from London to Paris
Ans : (A)

29. Which of the following states has the highest number of voters ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Ans : (A)

30. Garaba folk dance belongs to which of the following states ?
(A) Manipur
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)

Nearest Meaning :

31. Addicted—
(A) wild
(B) enhaneed
(C) sentenced
(D) incline
Ans : (D)

32. Bewilder—
(A) Cross
(B) Seize
(C) Puzzle
(D) Annoy
Ans : (C)

33. Destitute—
(A) Sick
(B) Poor
(C) thin
(D) Angry
Ans : (B)

34. Genteel—
(A) Clever
(B) Polite
(C) Hopeful
(D) Lovable
Ans : (B)

35. Camouflage—
(A) Deject
(B) Disappear
(C) Drown
(D) Conceal
Ans : (D)

36. A thing liable to be easily broken—
(A) Breakable
(B) Ductile
(C) Brittle
(D) Delicate
Ans : (C)

37. Animal living on land and in water—
(A) Ambiguous
(B) Pacify
(C) Amphibian
(D) Ambivalend
Ans : (C)

38. One who does not care for literature or and—
(A) Barbarian
(B) Philistine
(C) Primitive
(D) Literate
Ans : (B)

39. The following country is the winner of the last three world cricket coups—
(A) Pakistan
(B) India
(C) Australia
(D) Sri Lanka
Ans : (C)

40. Find the odd man out—
1, 5, 14, 30, 50, 55, 91
(A) 5
(B) 50
(C) 55
(D) 91
Ans : (B)

41. Find out wrong number in each sequence—
582, 605, 588, 611, 634, 617, 600
(A) 634
(B) 611
(C) 605
(D) 600
Ans : (A)

42. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was—
(A) 12
(B) 15
(C) 25
(D) 32
Ans : (A)

43. Insert the missing number—
16, 33, 65, 131, 261, (……)
(A) 523
(B) 521
(C) 613
(D) 721
Ans : (A)

44. 3251 + 587 + 369 – ? = 3007
(A) 1250
(B) 1300
(C) 1375
(D) 1200
Ans : (D)

45. If 2 tables and 3 chairs cost Rs. 3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost ?
(A) Rs. 500
(B) Rs. 750
(C) Rs. 1000
(D) Rs. 1500
Ans : (C)

46. The sum of first five prime numbers is—
(A) 11
(B) 18
(C) 26
(D) 28
Ans : (D)

47. Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their H. C. F. is 12. The numbers are—
(A) 4, 8, 12
(B) 5, 10, 15
(C) 10, 20, 30
(D) 12, 24, 36
Ans : (D)

48. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years ?
(A) Rs. 1•24 crores
(B) Rs. 1•28 crores
(C) Rs. 2•52 crores
(D) Rs. 2•56 crores
Ans : (B)

49. Water boils at 212F or 100C and melts at 32F or 0C. If the temperature of a particular day is 35C, it is equivalent to—
(A) 85F
(B) 90F
(C) 95F
(D) 99F
Ans : (C)

50. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is—
(A) 250
(B) 276
(C) 280
(D) 285
Ans : (D)

51. Kumar is older than Vishnu who is younger than Ashoka. Harsha is older than Anil but younger than Vishnu, Ashoka is younger than Kumar. Who is the youngest ?
(A) Kumar
(B) Ashoka
(C) Vishnu
(D) Anil
Ans : (D)

52. A station director starts from the radio station Jalandhar and drives 15 km towards west, turns, left and covers another 10 km and again turns, right and covers 18 km. In which direction is he driving ?
(A) South
(B) West
(C) South West
(D) North West
Ans : (B)

53. If TOM = 48 and DICK = 27, what is HARRY equal to ?
(A) 50
(B) 44
(C) 70
(D) 60
Ans : (C)

54. If UNDERSTAND is coded as 1234567823, how will START be coded ?
(A) 56781
(B) 83243
(C) 73652
(D) 67857
Ans : (D)

55. Foot is to hand as leg is to—
(A) Elbow
(B) Toe
(C) Finger
(D) Arm
Ans : (D)

56. Daughter is to father as niece is to—
(A) Nephew
(B) Cousin
(C) Uncle
(D) Mother
Ans : (C)

Directions—(Q. 57–60) Read the following information and give the answers. If you start running from a point towards North and after covering 4 kms you turn to your left and run 5 km and then again turn to your left and run 5 km and then turn to left again and run another 6 km and before finishing you take another left turn and run 1 km, then answer questions based on this information—

57. How many kms are you from the place you started ?
(A) 1 km
(B) 2 km
(C) 3 km
(D) 4 km
Ans : (A)

58. In which direction will you be running while finishing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)

59. After taking the second turn, in which direction will you be running ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (D)

60. From the finishing point if you have to reach the point from where you started in which direction will you have to run ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (B)

61. Introducing a lady, a man said, “Her father is my mother’s only son.” How is the lady related to the man ?
(A) Sister
(B) Daughter
(C) Aunt
(D) Mother
Ans : (B)

62. In which of the following years was the Indian National congress founded ?
(A) 1805
(B) 1885
(C) 1893
(D) 1870
Ans : (B)

63. Choose the incorrect one—
36, 54, 18, 27, 9, 18•5, 4•5
(A) 18
(B) 18•5
(C) 4•5
(D) 27
Ans : (B)

64. Unit of which of the following has been derived from ohm’s law ?
(A) Resistance
(B) Current
(C) Potential difference
(D) All the above
Ans : (A)

65. Ajanta caves are famous for which of the following—
(A) Artistic painting
(B) Caves
(C) Carving
(D) None of these
Ans : (A)

66. Which country awards Nobel Prize ?
(A) Sweden
(B) France
(C) Norway
(D) Spain
Ans : (A)

67. Who was the first Indian to be honoured with Nobel Prize ?
(A) Mother Teresa
(B) Rabindranath Tagore
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bankim Chandra Chatterjee
Ans : (B)

68. Which of the following is an odd number ?
385, 462, 572, 396, 427, 671, 264
(A) 462
(B) 396
(C) 671
(D) 427
Ans : (D)

69. Find out the an odd number—
835, 734, 642, 751, 853, 981, 532
(A) 751
(B) 853
(C) 981
(D) 532
Ans : (A)

70. Average of 50 numbers is 30. If two numbers 35 and 40 are deleted, what would be the average of rest numbers ?
(A) 28•32
(B) 28•78
(C) 29•27
(D) 29•68
Ans : (D)

71. ITDC stands for—
(A) Indian Trade Development Corporation
(B) Indian Trade Defence City
(C) Income Tax Development Corporation
(D) Indian Trade Design Corporation
Ans : (A)

72. Sri Harikota is famous for which of the following ?
(A) Space programmes
(B) Satellite launching
(C) Nuclear Research Centre
(D) Missile launching Centre
Ans : (B)

73. Pointing towards a woman, a girl said, “She is the only daughter-in-law of the grandmother of my father’s son.” Who is this woman of the girl ?
(A) Mother
(B) Aunt
(C) Mother-in-law
(D) Sister-in-law
Ans : (A)

74. 7589 – ? = 3434
(A) 4242
(B) 1123
(C) 11023
(D) 4155
Ans : (D)

75. Who was the founder of Sikh religion ?
(A) Guru Nanak
(B) Guru Ramdas
(C) Guru Govind Singh
(D) Guru Arjundev
Ans : (A)

76. Chanakya was the Prime, Minister of which of the following emperors ?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Chandragupta II
(C) Ashok
(D) Bimbisar
Ans : (A)

77. L.C.M. of two numbers is 4284 and their H.C.F. is 34. One of these two numbers is 204, then what is second number ?
(A) 714
(B) 720
(C) 700
(D) 715
Ans : (A)

78. Which of the following is odd ?
– 3, 9, 21, 34, 45, 57
(A) 34
(B) 57
(C) 21
(D) – 3
Ans : (A)

79. What is full form of INTERPOL ?
(A) International Police Organization
(B) International Public Organization
(C) Indian Police Organization
(D) Indian Police Office
Ans : (A)

RRB Bhopal Ticket Collector, Commercial Clerk Exam, 2007

RRB Bhopal Ticket Collector,
Commercial Clerk Exam, 2007

(Held on 16.9.2007)

1. The main sources about the Indus Valley civilization are —
(A) Inscriptions
(B) Coins
(C) Manuscripts on leaves of palm and birch
(D) Archaeological excavations

2. The propounder of Yoga School of Philosophy was —
(A) Patanjali
(B) Gautam
(C) Jaimini
(D) Shankaracharya

3. The term ‘Double Fault’ is related to the game of —
(A) Badminton
(B) Golf
(C) Tennis
(D) Cricket

4. Which of the following pairs of names are related ?
(A) Golf- Polo
(B) Soccer- Football
(C) Billiards- Snookers
(D) Volleyball- Football

5. Which of the following pairs is the highest peak of India ?
(A) Kanchanjungha
(B) Nanda Devi
(C) Mount Everest
(D) Kamet

6. After how many years elections are held to elect the members of Rajya Sabha ?
(A) 6 years
(B) 2 years
(C) 3 years
(D) 4 years

7. Which of the following is the longest river in India ?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Yamuna
(D) Godavari

8. Which of the following vitamins is obtained from sunlight ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin D
(D) Vitamin B

9. How many bones are there in the human body ?
(A) 206
(B) 202
(C) 204
(D) 203

10. Which of the following is the longest river in the world ?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi
(D) Danube

11. Silk is mostly obtained from —
(A) Ujjain
(B) Koshambi
(C) Taxila
(D) Varanasi

12. Who among the following is associated with the Sarnath Inscription ?
(A) Ashoka
(B) Harshavardhana
(C) Chandra Gupta Maurya
(D) Samundra Gupta

13. Which of the following names of play ground is correct ?
(A) Ring – Skating
(B) Diamond – Cricket
(C) Field – Cycling
(D) Bull – Tennis

14. Who among the following is competent to amend the provisions of citizenship ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Prime Minister
(D) Chief Justice of the Supreme Court

15. Who among the following administers the oath of office to the President ?
(A) Chief Justice of the Supreme Court
(B) Prime Minister
(C) Vice President
(D) Speaker of the Lok Sabha

16. Who among the following administers the oath of office to the Chief Justice of a High Court ?
(A) Governor
(B) President
(C) Chief Justice of the Supreme Court
(D) Council of Ministers

17. Railway in included in which of the following lists ?
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) None of these

18. Who among the following was the first and last woman ruler of Delhi ?
(A) Razia Beghum
(B) Chand Bibi
(C) Mumtaz
(D) Karnavati

19. Who among the following was the first to land on moon ?
(A) Neil Armstrong
(B) Tenzing Norgay
(C) Rakesh Sharma
(D) Edwin Aldrin

20. Who among the following was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Santosh Yadav
(C) Dicky Dolma
(D) None of these

21. Zero hour is the period
(A) just after question hour in both Houses of Parliament —
(B) at the starting of the sitting
(C) at the end of sitting
(D) None of these

22. The maximum interval between the two sessions of the Houses is —
(A) Six months
(B) 3 months
(C) 2 months
(D) one year

23. The period of proclamation of emergency is —
(A) one month
(B) two months
(C) six months
(D) one year

24. The Chief Minister who remained in the office for the longest period —
(A) Jyoti Basu
(B) Lalu Prasad
(C) Mayawati
(D) M. Karunanidhi

25. The Salarjung Museum is located in —
(A) Hyderabad
(B) Bhopal
(C) Patna
(D) Ranchi

26. Which of the following gases is filled in a balloon ?
(A) Helium
(B) Hydrogen
(C) Bromine
(D) Oxygen

27. Which of the following is called Banker’s Bank ?
(A) Reserve Bank of India
(B) State Bank of India
(C) Punjab National Bank
(D) None of these

28. Who was the President of the Constituent Assembly ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Bhimrao Ambedkar
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Sachchidanand Sinha

29. Which of the following is the longest platform in the world ?
(A) Kharagpur
(B) Kolkata
(C) Leningrad
(D) Tokyo

30. Who among the following built the Grand Trunk road ?
(A) Shershah
(B) Akbar
(C) Humayun
(D) Shahjehan

31. Focus on the age eye is adjusted through —
(A) Retina
(B) Iris
(C) Comea
(D) Lens

32. Who among the following was the ruler of Kalinga ?
(A) Kharvela
(B) Ashoka
(C) Samudragupta
(D) None of these

33. Maximum oil can be extracted from —
(A) Sunflower
(B) Groundnut
(C) Mustard
(D) Cardamom

34. The most suitable conductor is —
(A) Saline water
(B) Fresh water
(C) Pure water
(D) None of these

35. The mausoleum of which saint is located in Ajmer ?
(A) Moinuddin Chisti
(B) Badruddin Zacharia
(C) Khwaja Walliullah
(D) Abdul Shatari

36. Gobar gas mainly contains —
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Propane
(D) Butane

37. Who among the following invented the decimal system ?
(A) Aryabhatt
(B) Copernicus
(C) Magellan
(D) Charak

38. Nose starts bleeding when one climbs up mountain due to —
(A) low pressure
(B) high pressure
(C) height
(D) None of these

39. In which of the following sectors maximum number of women are employed ?
(A) Tea
(B) Agriculture
(C) Jute
(D) Textile

40. Railway earns maximum revenue from —
(A) freight charges
(B) passenger fares
(C) advertisement
(D) None of these

41. Which of the following is called the laughing gas ?
(A) Nitrogen Oxide
(B) Hydrogen Oxide
(C) Nitrous Oxide
(D) Sulphur Oxide

42. Who was the first Indian to qualify for Olympics ?
(A) Shiny Abraham
(B) PT Usha
(C) Karmam Malleshwari
(D) Jyotirmony Sikdar

43. During Shivaji’s childhood, who among the following exercised the maximum influence on his character ?
(I) Jija Bai, his mother
(II) Dadaji Kondadev, his tutor
(III) Shahji Bhonsle, his father
(A) I Only
(B) I and III
(C) I, II and III
(D) I and II

44. ‘Black Hole Episode’ was the main cause of —
(A) Battle of Buxar
(B) Battle of Plassey
(C) Battle of Wandiwash
(D) Battle of Haldighati

45. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Khan Abdul Ghaffar Kan
(B) C. Rajgopalachari
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Dadabhai Naoroji

46. The slogan ‘Inquilab Zindabad’ was first raised by —
(A) Lokmanya Tilak
(B) Veer Savarkar
(C) Chandrashekhar Azad
(D) Bhagat Singh

47. Which of the following is/ are true about Sarojini Naidu ?
(a) She was the First Woman President of the Congress
(b) She was the first Woman Governor in independent India
(c) She was the first Health Minister in independent India
(d) She wrote the famous ‘Golden Bough’
(A) a, b and d
(B) a and c
(C) a and b
(D) Only b

48. Which planet looks reddish in the night sky ?
(A) Mercury
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn

49. Geostationary orbit is at a height of —
(A) 6 km
(B) 1000 km
(C) 3600 km
(D) 36,000 km

50. The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from —
(A) Cosmic rays
(B) Ultrasonic waves
(C) Infra- red rays
(D) Ultraviolet rays

51. Nights are cooler in the deserts than in the plains because —
(A) sand radiates that more quickly than the earth
(B) the sky remains clear most of the time
(C) sand absorbs heat more quickly than the earth
(D) None of these

52. Which of the following is the highest plateau in the world ?
(A) Colorado Plateau
(B) Pamir Plateau
(C) Patagonia Plateau
(D) Potwar Plateau

53. Pointing towards a woman Manju said that ‘She is the sister of father of son of my mother’. How is that woman related to woman ?
(A) Aunt
(B) Sister
(C) Niece
(D) None of these

54. Tipu Sultan was the ruler of —
(A) Hyderabad
(B) Madurai
(C) Mysore
(D) Vijayanagar

55. Which of the following passes through India ?
(A) Tropic of Cancer
(B) Tropic of Capricorn
(B) Prime Meridian
(D) Equator

Answers
1. (D) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (A) 10. (B)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (A) 16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (A) 20. (A)
21. (A) 22. (A) 23. (A) 24. (A) 25. (A) 26. (A) 27. (A) 28. (A) 29. (A) 30. (A)
31. (B) 32. (A) 33. (A) 34. (A) 35. (A) 36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (A)
41. (C) 42. (B) 43. (D) 44. (B) 45. (D) 46. (D) 47. (D) 48. (B) 49. (D) 50. (D)
51. (A) 52. (B) 53. (A) 54. (C) 55. (A)

RRB Kolkata Ticket Collector Exam., 2006

RRB Kolkata Ticket Collector Exam., 2006
General Awareness : Fully Solved Paper
(Held on 5-11-2006 )



1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(A) Chandragupta II
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Srigupta

2. Shahjahan ascended the Mughal throne in—
(A) 1628 AD
(B) 1626 AD
(C) 1625 AD
(D) 1627 AD

3. Which is correct order?
(A) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(B) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(C) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(D) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb

4. Ibn Batutah visited India during the rule of—
(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Sher Shah Suri
(D) Muhammad-bin-Tughlaq

5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(A) Siraj-ud-daola
(B) Mir Jafar
(C) Mir Qasim
(D) None of these

6. FIFA World Cup, 2006 was played in—
(A) Germany
(B) France
(C) Spain
(D) UK

7. Munaf Patel plays which sport?
(A) Badminton
(B) Football
(C) Cricket
(D) Table-Tennis

8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was—
(A) Bula Choudhury
(B) Arati Saha
(C) Nilima Ghosh
(D) None of these

9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Sri-Lanka
(D) England

10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(A) Indian and Pakistan
(B) Australia and South Africa
(C) Australia and England
(D) England and West Indies

11. Who was the first Law Minister of independent India?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Vallabhbhai Patel
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Dr. B.R.Ambedkar

12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(A) B.R.Ambedkar
(B) G.V.Mavlankar
(C) N.Sanjeeva Reddy
(D) Dr. S.P.Mukherjee

13. How many states (except Delhi) are there in India?
(A) 28
(B) 29
(C) 25
(D) 30

14. Which country won the first World Cup Cricket?
(A) Australia
(B) India
(C) England
(D) West Indies

15. Who was the woman President of the United Nations?
(A) Sarojini Naidu
(B) Vijaya Lakshmi Pandit
(C) Golda Mayer
(D) Margaret Thatcher

16. Who was the first man to land on moon?
(A) Neil Armstrong
(B) Edwin
(C) Gagarin
(D) John Collins

17. One inch is equal to how many centimeters?
(A) 2.54
(B) 2.84
(C) 2.94
(D) 3.0

18. Bronze is an alloy of copper and—
(A) Nickel
(B) Tin
(C) Zinc
(D) Aluminium

19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(A) 104
(B) 122
(C) -40
(D) None of these

20. What is the value of XC (Roman Number)?
(A) 100
(B) 40
(C) 110
(D) 90

21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(A) AB
(B) O
(C) A
(D) B

22. Mountain K2 is known as—
(A) Everest
(B) Nanga Parbat
(C) Godwin
(D) Austen

23. Lucknow is situated on the banks of river—
(A) Yamuna
(B) Tapti
(C) Shipra
(D) Gomti

24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(A) Ronaldo
(B) Klose
(C) Ronaldinho
(D) Zidane

25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(A) K C Singhdeo
(B) Nandini Satyaji
(C) Navin Patnaik
(D) Rameshwar Thakur

26. Who is the Finance Minister of India?
(A) Manmohan Singh
(B) P Chidambaram
(C) Murasoli Maran
(D) Pranab Mukherjee

27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(A) Bilaspur
(B) Jabalpur
(C) Bhopal
(D) Raipur

28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(A) Itanagar
(B) Mawsynram
(C) Cherrapunjee
(D) Tezpur

29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(A) Prasen Mukherjee
(B) Ajit Panja
(C) Jagmohan Dalmiya
(D) Sourav Ganguly

ANSWERS
1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (A) 6. (A) 7. (C) 8. (B) 9. (D) 10. (C)
11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (B) 16. (A) 17. (A) 18. (B) 19. (C) 20. (D)
21. (A) 22. (C) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (B) 29. (C)

Railway Recruitment Board Hajipur (Group-D) Exam., 2008

Railway Recruitment Board Hajipur (Group-D) Exam., 2008

Direction—In question 1 to 5, find the number/word in place of ‘?’
1. 1, 3, 7, 15, ?
(A) 16
(B) 31
(C) 46
(D) 30
Ans : (B)

2. 81, 27, 9, 3, ?
(A) 3
(B) 9
(C) 1
(D) 27
Ans : (C)

3. Drama : Director :: Team : ?
(A) Spectator
(B) Captain
(C) Player
(D) Play ground
Ans : (B)

4. 1, 9, 25, 49, 81, ?
(A) 144
(B) 169
(C) 100
(D) 121
Ans : (D)

5. Daughter : Mother :: Mars : ?
(A) Earth
(B) Girl
(C) Sister
(D) Sun
Ans : (D)

6. After which war Ashoka embraced Buddhism—
(A) Kalinga’s war
(B) Peshawar war
(C) War of South India
(D) War of Khanwa
Ans : (A)

7. Which of the following is not a non-metal ?
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Aluminium
(D) Nitrogen
Ans : (C)

8. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Taj Mahal—Agra
(B) Gol Ghar—Patna
(C) Buland Darwaza—Fatehpur Sikri
(D) Qutub Minar—Lucknow
Ans : (D)

9. Sun Temple is located at—
(A) Tanjore
(B) Khajuraho
(C) Vapi
(D) Konark
Ans : (D)

10. Number of teams which participated in recently held cricket tournament of Indian Premier League is—
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (C)


11. Find out what will come at ?—
pqrs, rsqp, qpsr, ?
(A) rpsq
(B) srpq
(C) rsqp
(D) srqp
Ans : (B)

12. Which of the following rivers does not pass through Bihar ?
(A) Kosi
(B) Yamuna
(C) Bagmati
(D) Son
Ans : (B)

13. Mahendra Singh Dhoni played for IPL cricket team of—
(A) Kolkata
(B) Mumbai
(C) Hyderabad
(D) Chennai
Ans : (D)

14. Which Indian Cricketer holds the record of highest runs in one Test innings ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Sachin Tendulkar
(C) Virender Sehwag
(D) V.V.S. Laxman
Ans : (C)

15. The Union Territory of Delhi cannot be accorded the status of a State, because—
(A) Its legislature is not bicameral
(B) This is National Capital territory, its legislature and cabinet have limited powers
(C) There is no High Court
(D) It has no language of its own
Ans : (B)

16. Some cards are distributed among A, B, C and D. A gets one card less than B, while C gets 5 cards more than D. B and D get equal cards. The person who gets minimum cards is—
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Ans : (A)

17. Credit for unification of Princely states goes to—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sardar Patel
(D) Netaji Subhash Chandra Bose
Ans : (C)

18. Gopal is elder than Mohan, but younger than Ram. Mohan is elder than Sohan but younger than Ram. The eldest of them is—
(A) Gopal
(B) Mohan
(C) Ram
(D) Sohan
Ans : (C)

19. Who is Ex-Officio Chairperson of Planning Commission ?
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Leader of Opposition
(D) Finance Minister
Ans : (B)

20. Census is done in India generally after every—
(A) 5 years
(B) 7 years
(C) 10 years
(D) 20 years
Ans : (C)

21. Which of the following does not participate in the election of President of India ?
(A) Rajya Sabha
(B) Lok Sabha
(C) Vidhan Sabha
(D) Vidhan Parishad
Ans : (D)

22. The biggest living mammal is—
(A) Elephant
(B) Blue Whale
(C) Camel
(D) Giraffe
Ans : (B)

23. Match events given in List-I with the name of the person associated given in List-II and choose
the answers from the codes given below—
List-I (Events)
(a) Establishment of Mughal empire
(b) Formation of Azad Hind Fauz
(c) Establishment of Muslim University
(d) Starting of Din-e-Elahi
List-II (Person)
1. Sir Saiyad Ahmed Khan
2. Akbar
3. Babar
4. Subhash Chandra Bose
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3
Ans : (A)

24. The pH of pure water is—
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)

25. The name of official residence of President of USA ?
(A) White House
(B) Pentagon
(C) Downing Street
(D) Buckingham Palace
Ans : (A)

26. If Ram gives one mango to Shyam, both have equal number of mangoes. But if Shyam gives one mango to Ram, Ram will have 3 times number of mangoes as compared to Shyam. Number of mangoes they have is—
(A) 4 and 2
(B) 5 and 7
(C) 5 and 3
(D) 6 and 4
Ans : (C)

27. Sun is worshipped in which of the following festivals ?
(A) Buddh Purnima
(B) Holi
(C) Chhath
(D) Diwali
Ans : (C)

28. Durand Cup is related to—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Tennis
(D) Football
Ans : (D)

29. In the given list of Ports and States, which is not correctly matched ?
(A) Kolkata —West Bengal
(B) Kochin —Karnataka
(C) Kandla —Gujarat
(D) Vishakhapattanam—Andhra Pradesh
Ans : (B)

30. ‘Swaraj is my birth right’—slogan was given by—
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Netaji Subhash Chandra Bose
Ans : (A)

31. Connect the States in List-I to their Capitals in List-II and choose the correct answer using the code
below—
List-I (States)
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Tamil Nadu
List-II (Capital)
1. Chennai
2. Jaipur
3. Patna
4. Lucknow
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 4 2
Ans : (C)

32. Which of the following is a Kharif Crop ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Peas
(D) Mustard
Ans : (B)

33. Which of the following is used to make bread soft ?
(A) Alcohol
(B) Chlorella
(C) Agar
(D) Yeast
Ans : (D)

34. Function of dynamo is to—
(A) Convert electric energy into heat
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Electrical energy into mechanical energy
(D) Chemical energy into electrical energy
Ans : (B)

35. In elections held for Constituent Assembly of Nepal, recently, the leader of political party winning the highest number of seats is—
(A) Gyanendra
(B) Prachanda
(C) Vir Vikram Sah
(D) None of these
Ans : (B)

36. Which of the following persons is known for his pioneering efforts in promoting the green revolution in India ?
(A) Albert Einstein
(B) Norman Borlaug
(C) Benjamin Franklin
(D) Kapil Dev
Ans : (B)

37. Anaemia is caused due to lack of which of the following material in body ?
(A) Copper
(B) Calcium
(C) Zinc
(D) Iron
Ans : (D)

38. Diabetes is caused due to lack of which of the following ?
(A) Testasterone
(B) Insulin
(C) Vitamin D
(D) Calcium
Ans : (B)

39. 3/4 + 2/5 + 3/7 = ?
(A) 23/20
(B) 41/35
(C) 161/140
(D) 221/140
Ans : (D)

40. Nuclear deal with which of the following countries was hotly debated recently—
(A) Britain
(B) China
(C) Australia
(D) USA
Ans : (D)

41. Alexander attacked India in the year—
(A) 320 B.C.
(B) 326 B.C.
(C) 261 A.D.
(D) 256 A.D.
Ans : (B)

42. Chief Minister of Maharashtra is—
(A) Ashok Chavhan
(B) Manohar Joshi
(C) Gopinath Munde
(D) S.M. Krishna
Ans : (A)

43. Match the measuring device given in List-I to the things they measure given in List-II and choose the answer from the codes given below—
List-I (Measuring device)
(a) Thermometer
(b) Barometer
(c) Voltmeter
(d) Lactometer
List-II (Things measured)
1. Voltage
2. Purity of milk
3. Pressure
4. Temperature
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)

44. Which of the following blood group is universal acceptor ?
(A) A
(B) B
(C) AB
(D) O
Ans : (C)

45. Which is a famous place of an ancient university ?
(A) Rajgir
(B) Nalanda
(C) Sarnath
(D) Vaishali
Ans : (B)

46. President’s Rule can be imposed in a State of India under which Article of Constitution of India ?
(A) Article 356
(B) Article 352
(C) Article 370
(D) Article 324
Ans : (A)

47. If the length and width of a rectangular park is increased by 20% each, the area of the park shall increased by—
(A) 40%
(B) 20%
(C) 44%
(D) 36%
Ans : (C)

48. Which disease is caused due to lack of Vitamin ‘C’ in human body ?
(A) Scurvy
(B) Night blindness
(C) Rickets
(D) Beri-beri
Ans : (A)

49. Chief of Maharashtra Navnirman Sena is—
(A) Uddhav Thackeray
(B) Raj Thackeray
(C) Balasaheb Thackeray
(D) None of these
Ans : (B)

50. The leader of Pakistan People’s Party killed in a bomb explosion was—
(A) Zulfikar Ali Bhutto
(B) Benazir Bhutto
(C) Saddam Hussain
(D) Fidel Castro
Ans : (B)

51. When a bar magnet is hung from a thread, it will point towards—
(A) North-South direction
(B) East-West direction
(C) Not in specific direction
(D) Will depend upon the length of the magnet
Ans : (A)

52. Sati system came to end during the tenure of which Governor- General ?
(A) Cornwallis
(B) Warren Hastings
(C) Dalhousie
(D) William Bentick
Ans : (D)

53. Kanishka belonged to which dynasty ?
(A) Mauryas
(B) Guptas
(C) Kushanas
(D) Chalukyas
Ans : (C)

54. If 4th day of the month, falls two days after Monday, 19th of the month will be—
(A) Monday
(B) Wednesday
(C) Friday
(D) Thursday
Ans : (D)

55. The value of gravitational acceleration ‘g’ is—
(A) 9•8 m/sec2
(B) 98 m/sec2
(C) 0•98 m/sec2
(D) 0•098 m/sec2
Ans : (A)

56. Which metal is extracted from Kolar mines ?
(A) Copper
(B) Aluminium
(C) Silver
(D) Gold
Ans : (D)

57. Olympic games had been held in 2008 in—
(A) Beijing
(B) Atlanta
(C) Melbourne
(D) Seoul
Ans : (A)

58. Kumbha Mela is not held at which of the following place ?
(A) Allahabad
(B) Bhopal
(C) Haridwar
(D) Nasik
Ans : (B)

59. Which of the following is a nuclear fuel ?
(A) Thorium
(B) Graphite
(C) Diamond
(D) Silicon
Ans : (A)

60. In the given list of folk dances and concerned State, which is not correctly matched ?
Dance form — State
(A) Bihu — Andhra Pradesh
(B) Bhangra — Punjab
(C) Dandia — Gujarat
(D) Nautanki — Uttar Pradesh
Ans : (A)

61. Tenure of a Rajya Sabha Member is—
(A) 4 years
(B) 5 years
(C) 6 years
(D) 10 years
Ans : (C)

62. Which of the following is a leap year ?
(A) 1986
(B) 1906
(C) 1980
(D) 1998
Ans : (C)

63. I am standing on a river bank with my back towards the river. An object is floating from my left to right. The river is flowing from west to east. I am facing towards—
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)

64. Largest track of Indian Railways is of which gauge ?
(A) Metre Gauge
(B) Narrow Gauge
(C) Broad Gauge
(D) Standard Gauge
Ans : (C)

65. Sardar Sarovar dam is being built on river—
(A) Narmada
(B) Mahanadi
(C) Godavari
(D) Tapti
Ans : (A)

66. Match physical quantities given in List-I to their units in List-II and select the answer from the codes
given below—
List-I (Physical quantity)
(a) Acceleration
(b) Force
(c) Work done
(d) Temperature
List-II (Units)
1. Fahrenheit
2. Joule
3. Newton
4. Metres/second2
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1
(B) 2 4 3 1
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 2 1
Ans : (C)

67. Match the religious books in List-I with religion in List-II and give correct answer using the codes
given below—
List-I (Religious Books)
(a) Quran
(b) Bible
(c) Jatak
(d) Guru Granth Sahib
List-II (Religion)
1. Christianity
2. Islam
3. Sikhism
4. Buddhism
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 2 3 1 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

68. Name the House among the following which is presided by a person who is not a Member of the House ?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Vidhan Sabha
(D) Vidhan Parishad
Ans : (B)

69. Match the countries given in List-I to the continent they are in given in List-II and choose the correct answer from the codes given below—
List-I (Country)
(a) Thailand
(b) Ghana
(c) Argentina
(d) Spain
List-II (Continent)
1. South America
2. Asia
3. Europe
4. Africa
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 2 4 3 1
(C) 4 2 1 3
(D) 2 1 4 3
Ans : (A)

70. ‘Bhudan Movement’ was started by—
(A) Vinoba Bhave
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sardar Patel
(D) C. Rajagopalachari
Ans : (A)

71. In the given list of Zonal Railways and their Headquarters Offices, which is not correctly matched ?
(A) East-Central Railway—Hajipur
(B) Eastern Railway—Kolkata
(C) Northern Railway—New Delhi
(D) Central Railway—Allahabad
Ans : (D)

72. Students of a class are sitting in a row during photography session. Shailendra is sitting at the 4th place from one end, but he is at 27th place from the other end. Number of students in the class is—
(A) 32
(B) 29
(C) 31
(D) 30
Ans : (D)

73. The name of National President of Bharatiya Janta Party is—
(A) L.K. Advani
(B) Nitin Gadhkari
(C) Rajnath Singh
(D) Venkaiah Naidu
Ans : (B)

74. Which of the following Sultans had shifted the capital from Delhi to Daulatabad ?
(A) Firoz Tughlaq
(B) Muhammad Tughlaq
(C) Allauddin Khilji
(D) Qutubuddin Aibak
Ans : (B)

75. Four friends are sitting in a row. Raju is at right side of Pankaj. Virendra is at the right side of Raju. Sanjay is at the left side of Virendra and Raju, but he is not at the end. The person sitting at the right end of the row is—
(A) Raju
(B) Virendra
(C) Sanjay
(D) Pankaj
Ans : (B)

76. Decibel is used in measurement of—
(A) Intensity of sound
(B) Sugar in blood
(C) Density of air
(D) Height of aeroplane during flight
Ans : (A)

77. In terms of total population among all countries of the world, India is at position—
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (B)

78. America was discovered by—
(A) Vasco-de-gama
(B) Columbus
(C) Magelan
(D) Captain Cook
Ans : (B)

79. In order to produce an arrested person before a Court, which type of writ can be issued ?
(A) Mandamus
(B) Habeas Corpus
(C) Quo-Warranto
(D) Certiorari
Ans : (B)

80. Gadar Party was founded by—
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Sohan Singh Bhakhna
(C) Lala Har Dayal
(D) Jagat Pal Singh
Ans : (C)

81. Which of the following cannot convert atmospheric nitrogen into nitrogen compounds ?
(A) Soyabean
(B) Wheat
(C) Peanut
(D) Peas
Ans : (B)

82. Which of the following is not a gas at room temperature ?
(A) Hydrogen
(B) Iodine
(C) Fluorine
(D) Helium
Ans : (B)

83. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Rama Charita Manas —Tulsi Das
(B) Kamayani —Jay Shankar Prasad
(C) Madhushala — Sumitra Nandan Pant
(D) My experiment with truth —M.K. Gandhi
Ans : (C)

84. Author of ‘Satanic Verses’ is—
(A) Salman Rushdie
(B) Vikram Seth
(C) R.K. Narayan
(D) Mulkraj Anand
Ans : (A)

85. Constitution of India came into operation with effect from—
(A) 15th August, 1947
(B) 26th January, 1950
(C) 26th January, 1947
(D) 15th August, 1950
Ans : (B)

86. Find the odd one out—
(A) Red
(B) Black
(C) Yellow
(D) Colour
Ans : (D)

87. A bus charges 40 paise for the first 1•6 km, 35 paise for the next 1•4 km and thereafter 25 paise
for every 3 km. In Rs. 4, a person will travel for—
(A) 42 km
(B) 43 km
(C) 45 km
(D) 39 km
Ans : (A)

88. Correct chronological order of dynasties—
(A) Khiljis, Ghulams, Tughlaqs, Mughals
(B) Ghulams, Khiljis, Tughlaqs, Mughals
(C) Ghulams, Khiljis, Mughals, Tughlaqs
(D) Tughlaqs, Ghulams, Khiljis, Mughals
Ans : (B)

89. Ice floats on water because—
(A) Ice absorbs some water and floats
(B) It is due to chemical reaction between ice and water
(C) Density of ice is less than the density of water
(D) None of these
Ans : (C)

90. Find the odd one out—
(A) March
(B) April
(C) June
(D) September
Ans : (A)

91. Panini is related to—
(A) Painting
(B) Sanskrit Grammar
(C) Dance
(D) Medical Education
Ans : (B)

92. Which of the following cities is not situated at river Ganga ?
(A) Kanpur
(B) Dhanbad
(C) Patna
(D) Haridwar
Ans : (B)

93. First Sikh Guru was—
(A) Guru Arjun Dev
(B) Guru Angad
(C) Guru Nanak Dev
(D) Guru Gobind Singh
Ans : (C)

94. It is 3 O’clock is my watch. If the hour hand points towards east direction, the minute hand will
point towards—
(A) North
(B) South
(C) West
(D) Nort-East
Ans : (A)

95. Boundaries of which of the following States does not touch a neighbouring country ?
(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) West Bengal
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

96. Choose the correct sequence of the following fractions in ascending order—
2/5, 1/2, 3/7, 2/3, 1/4
(A) 1/4, 3/7, 2/5, 1/2, 2/3
(B) 1/4, 2/5, 3/7, 1/2, 2/3
(C) 1/4, 1/2, 2/5, 3/7, 2/3
(D) 2/5, 1/4, 1/2, 3/7, 2/3
Ans : (B)

97. At 8•30 PM, the angle between hour hand and minute hand shall be—
(A) 90°
(B) 75°
(C) 60°
(D) 85°
Ans : (B)

98. Deepak walks 40 metre in North direction; then he turns right and walks 50 metre. He again turns
right and walks 40 metre. How far he is with respect to his original position ?
(A) 0 metre
(B) 50 metre
(C) 40 metre
(D) 10 metre
Ans : (B)

99. Ramakrishna Mission was founded by—
(A) Ramakrishna Paramhansa
(B) Swami Vivekananda
(C) Dayanand Saraswati
(D) Raja Rammohan Roy
Ans : (B)

100. The largest share of electricity produced in India in of—
(A) Thermal power
(B) Hydro electric power
(C) Nuclear power
(D) Wind power
Ans : (A)

101. Of the first three Presidents of India, which is the correct sequence in chronological order ?
(A) Dr. Rajendra Prasad, Dr. Zakir Hussain, Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad, Dr. S. Radhakrishnan, Dr. Zakir Hussain
(C) Dr. S. Radhakrishnan, Dr. Rajendra Prasad, Dr. Zakir Hussain
(D) None of these
Ans : (B)

102. When a beam of sun light is passed through a prism, it is seen in how many colours ?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Ans : (C)

103. Rajendra was born on 3rd March, 1978. Manoj is 4 days elder than Rajendra. If in that year, the Republic Day was celebrated on Saturday, Manoj was born on—
(A) Wednesday
(B) Friday
(C) Tuesday
(D) Thursday
Ans : (A)

104. How many edges are in a cube ?
(A) 6
(B) 12
(C) 8
(D) 16
Ans : (B)

105. In Computer language, CPU means—
(A) Computerized Power Unit
(B) Central Processing Unit
(C) Central Power Unit
(D) Central Peripheral Unit
Ans : (B)

106. Which of the following works as fuel for human body ?
(A) Protein
(B) Vitamin
(C) Carbohydrate
(D) Water
Ans : (C)

107. Carrot is the main source of Vitamin—
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Ans : (A)

108. Which of the folllowing is not correctly matched ?
Country — Capital
(A) Russia — Moscow
(B) Nepal — Kathmandu
(C) China — Tokyo
(D) Afghanistan — Kabul
Ans : (C)

109. Who discovered sea route from Europe to India ?
(A) Columbus
(B) Vasco-de-Gama
(C) East India Company
(D) Magelan
Ans : (B)

110. Two plane mirrors are bent at an angle of 90, the number of images appearing in the mirrors
will be—
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (C)

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.