Thursday, November 18, 2010


1. OPEC is an example of the type of producer’s

organization known as a:

(a) Marketing Board

(b) Producer’s Cooperative

(c) Trust

(d) Cartel

Ans. (d)

2. TQM’s major emphasis is on

(a) Product quality

(b) Company profitability

(c) Customer delight

(d) Employee training

Ans. (a)

3. Assertion (A): Effective motivation is moderated by organizational complexity and conflicts.

Reason (R): An Individual’s motives may be complex and conflicting.


(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans. (d)

4. Match the following:

List-I List-II

A Classical 1. Fact-orientation

B Human Relations 2. Environment

C Behavioural 3. Structure

D Systems 4. Informal organization

5. Incentives to work



(a) 4 2 1 3

(b) 1 4 3 2

(c) 3 2 4 5

(d) 3 4 1 2

Ans. (d)

5. External environment of business is:

(a) Physical

(b) Demographic

(c) Economic

(d) All of these

Ans. (d)

6. ‘Co-ordination’ in an organization means:

1. Complete control of the activities of the employees.

2. To structure harmony among different units of the organization.

3. Removal of conflict and overlapping in the organization.


(a) 1 and 2

(b) l and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans. (c)

7. Regression coefficient is independent change of:

(a) Origin but not to scale

(b) Both origin and scale

(c) Scale but not of origin

(d) None of these

Ans. (a)

8. Assertion (A): E-commerce is an emerging field, which cannot be ignored.

Reason (R): The legal framework relating to E-commerce is yet to be crystallized.


(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans. (b)

9. Which of these is marketing research method?

(a) Observation

(b) Questionnaire

(c) Interview

(d) None of these

Ans. (a)

10. Note issuing deptt. of RBI should always posses the minimum gold stock of worth:

(a) Rs. 85 crores

(b) Rs. 115 crores

(c) Rs. 200 crores

(d) None of these

Ans. (b)

11. ISO-quants are also known as:

(a) Equal revenue curves.

(b) Equal cost curves

(c) Equal product curves

(d) Indifference curves

Ans. (c)

12. Match the following:

List-I List-II

(a) Cardinal approach 1. Margin Utility

(b) Ordinal approach 2. Alfred Marshall

(c) Hicks-Allen approach 3. J. R Hicks

(d) Consumer’s surplus 4. Indifference curve

5. Revealed preference theory



(a) 1 2 3 4

(b) 1 5 4 2

(c) 1 3 4 2

(d) 1 3 2 4

Ans. (b)

13. The scientific management stressed upon:

1. Rationality

2. Specialization

3. Technical competence

4. Predictability

Select the Correct Code:

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (d)

14. One who does too mu1i work is called:

(a) A rate buster

(b) A chiseller

(c) A squealer

(d) None pf the above

Ans. (a)

15. Which of the following is not an essential feature of social environment?

(a) Competitiveness

(b) Respect for the individual

(c) Better quality of life

(d) Bailment

Ans. (d)

16. Marketing information system help to

(a) Sales Manager

(b) Purchase Manager

(c) Operational Manager

(d) Marketing Manager

Ans. (d)

17. Consider the following:

I Measurement

II. Projection

III. Selection

IV. Observation

V. Comparison

VI. Decision making

The correct sequence of the above ingredients of management by exception is:

(a) I, II, III, IV, V, VI

(b) I, II, III, V, IV, VI

(c) I, H, III, VI, IV, V

(d) I, II, III, IV, VI, V

Ans. (a)

18. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Value of any security 1. The real value of any security is determined by the

prior rights to the return of income.

B. Debenture 2. It possesses maximum safety and normally offers

regular and fixed income.

C. Preference Share 3. It offers reasonable safety as well as regular and

fixed income by way of dividend.

D. Equity Shares 4. It invites speculative tendency and the investors.

There is risk of loss in such a share.

Select the correct answer using the codes using the codes given below:



(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 1 2 4 3

(d) 2 1 4 3

Ans. (a)

19. Normal profits are considered as:

(a) Explicit Costs

(b) Implicit Costs

(c) Social Costs

(d) Private Costs

Ans. (b)

20. Consider the following statements:

1. Quartile deviation is more instructive range as it discards the dispersion of extreme items.

2. Coefficient of quartile deviation cannot be used to compare the degree.

3. There are 10 deciles for a series.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 alone

(c) 3 alone

(d) 1 alone

Ans. (c)

21. Three necessary and sufficient conditions that must be satisfied if traits should be unique determinants of the Leadership Index are —

1. The trait quality should follow a descending order as one traverses from the highest to the lowest levels.

2. There must be a high correlation between the Level of traits and the level of success

3. The achievement trait curve should be convex to the trait axis as one travels from the low to the high trait terminals.

The above conditions have been suggested by:

(a) F. W. Taylor

(b) Elton Mayo

(c) Edin E. Ghiselli

(d) Dorwin Cartwright

Ans. (c)

22. Michigan Leadership studies are based on the following approach to the study of leadership:

(a) Trait approach

(b) Attitude criterion

(c) Behaviour approach

(d) Situational approach

Ans. (b)

23. Choose the correct facts of the following?

A. Unity of command in no case seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.

B. What we are having today in practice, there is no unity of command, not even duality of command, but multiplicity of command.

C. The unity of command has been seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.

(a) A only

(b) A and B only

(c) B and C only

(d) A, B and C

Ans. (c)

24. Find out correct answer:

(a) Heart of co-ordination is unity of actions.

(b) Co-ordination is the basic responsibility of management.

(c) Co-ordination is not a distinct function but the very essence of management.

(d) All of the above

Ans. (d)

25 The definition that Economics is concerned with an enquiry into the nature and causes of wealth of nations is given by

(a) Karl Marx

(b) Adam Smith

(c) A. E. Cairns

(d) None of these

Ans. (b)

26. A long run analysis of production is called:

(a) Economies of scale

(b) Law of variable proportion

(c) Law of increasing returns

(d) Law of returns to scale

Ans. (d)

27. Which of the following persons is engaged in “secondary production”?

1. A brick layer

2. An automobile assembly-line worker

3. An accountant

4. A cinema projectionist

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (b)

28. Rectangular hyperbola is the shape of:

(a) TFC

(b) AFC

(c) FC

(d) MC

Ans. (b)

29. Assertion (A): A tenet of scientific management is co-operation and harmony between workers and managers.

Reason (R): Taylor believed in participative management.

In the context of the above two statements which one of the following is correct?


(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans. (c)

30. Which of the following are the Mechanisms of the Scientific Management?

1. Functional Foremanship

2. One best way of doing a task

3. Differential Piece Rate Plan

4. Scientific Selection of workman

5. Time and Motion study

(a) 1, 3, 4 and 5

(b) 2, 4 and 5

(c) 4, 3 and 5

(d) 2 and 4

Ans. (c)

31. Who described the classical approach as the engineering approach?

(a) Gullick

(b) Fayol

(c) Urwick

(d) Mooney

Ans. (c)

32. Match List-I with List-II:

List-I List-II

A. A store clerk tells the top executive when to buy 1. Leadership by personality

a commodity.

B. A youth rushing to save life and property of a house 2. Leadership by position

on fire commands neighbours to collect water.

C. A newly elected secretary advises members about 3. Leadership by function

their duties.

D. A leader attempts to bend his followers to his will 4. Leadership by situation

in most kind of work.



(a) 1 3 2 4

(b) 2 4 3 1

(c) 3 4 2 1

(d) 3 2 4 1

Ans. (c)

33. Arrange the Maslow’s Need descending order:

1. Social

2. Self-Actualization

3. Physiological

4. Ego

5. Security

(a) 3, 5 1, 4, 2

(b) 3, 5, 1, 2, 4

(c) 2, 4, 1, 3, 5

(d) 2, 4, 1, 5, 3

Ans. (d)

34. Which of the following, according to Hertzberg, are not the motivators?

1. Responsibility

2. Recognition

3. Interpersonal relations

4. Work itself

5. Working condition

(a) l, 2 and 4

(b) l, 2, and 3

(c) 3 and 5

(d) 2, 4 and 5

Ans. (c)

35. The traditional theory of motivation is the theory of:

(a) Path-goal

(b) Participation

(c) Motivation-hygiene

(d) Fear and punishment

Ans. (d)

36 The sources of recruitment are:

(a) Internal

(b) External

(c) Internal as well as external

(d) None of the above

Ans. (b)

37. The Human Relations Theory rejects:

(a) Formal institutionalization

(b) Informal functioning

(c) Human motivation

(d) People

Ans. (d)

38. The terms speed boss, rout clerks etc., are used in relation to:

(a) Line organization

(b) Line and staff organization

(c) Functional organization

(d) None of the above

Ans. (d)

39. Paid-up value is payable on a life insurance policy:

(a) on the maturity of the policy

(b) when the policy lapses

(c) when the policy is surrendered

(d) on maturity or death which ever is earlier

Ans. (d)

40. FICCI was formed in the year:

(a) 1920

(b) 1925

(c) 1926

(d) 1951

Ans. (c)

41. Which among the following is the most popular approach for accomplishing the


(a) Management by exception

(b) Reward system

(c) Management by objectives

(d) Mentor system

Ans. (c)

42. Techniques of managerial control are useful in:

(a) Selection of plant location

(b) Identifying appropriate technology

(c) Profit planning

(d) Conducting shareholders’ meetings

Ans. (c)

43. Facility location decisions:

(a) Do not affect other capacity decisions

(b) Are intermediate range capacity decisions

(c) Are not affected by other existing capacities

(d) All of the above statements are untrue

Ans. (d)

44. Ship building and construction of dams and bridges are typical examples of:

(a) Fixed position layout

(b) Functional layout

(c) Product layout

(d) Project type layout

Ans. (a)

45. If unit item cost = Rs. 10, monthly carrying charge = 3%, monthly demand = 100 units and ordering cost = Rs.20 per order, the EOQ is:

(a) 11.45

(b) 400

(c) 115.4

(d) 33.3

Ans. (c)

46. PERT/CPM network analysis can be used for:

(a) Projection appraisal

(b) Project Implementation

(c) Project monitoring and control

(d) All of the above

Ans. (a)

47 Where ‘r’ is equal to zero the regression lines cut each other making an angle of:

(a) 450?

(b) 60?

(c) 90?

(d) None of these

Ans. (d)

48. In a moderately asymmetrical distribution

(a) A. M > G.M > H.M

(b) A.M <>

(c) A.M <> H.M.

(d) None of these

Ans. (a)

49. National Housing is a controlled enterprise of:


(b) UTI

(c) RBI

(d) LIC of India

Ans. (c)

50. Corporate tax is imposed by:

(a) State Government

(b) Local Government

(c) Central Government

(d) Both (a) and (c)

Ans. (c)

1 comment:


“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.