Wednesday, February 23, 2011

FCI Management Trainee (General/Depot/Movement) Solved Paper

Management Trainee (General/Depot/Movement) Question Papers

1. Who of the following brought the Sikh Kingdom of Punjab under direct British rule
by an official proclamation?
(A) Lord Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Minto
(D) Lord Dalhousie
Ans. (D)
2. India is comparatively not rich in which one of the following minerals compared to the other three?
(A) Bauxite
(B) Copper
(C) Iron
(D) Manganese
Ans. (B)
3. Among the following, which one has recorded the highest population growth rate during 1991-2001?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Manipur
(C) Nagaland
(D) Sikkim
Ans. (C)
4. In which one of the following regions does the Indus river originate?
(A) Laddakh
(B) Lahaul
(C) Nepal
(D) Tibet
Ans. (A)
5. What is the term used to denote the temperature at which the water vapour present in the atmosphere is sufficient to saturate?
(A) Condensation point
(B) Dew point
(C) Sublimation point
(D) Saturation point
Ans. (D)
6. The earth’s reflectivity of solar radiation, termed albedo, is highest in which one of the following?
(A) Cropland
(B) Forest area
(C) Sand desert
(D) Snow area
Ans. (D)
7. Who of the following wrote the book Precepts of Jesus?
(A) Raja Rammohan Roy
(B) Devendranath Tagore
(C) Ishwarchandra Vidyasagar
(D) Keshab Chandra Sen
Ans. (A)
8. Who for the first time saw bacteria through a microscope made by himself?
(A) Anton van Leeuwenhoek
(B) Louis Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) Robert Virchow
Ans. (A)
9. Which of the following contain enzymes for cellular respiration?
(A) Dictyosomes
(B) Endoplasmic reticula
(C) Lysosomes
(D) Mitochondria
Ans. (D)
10. To which of the following types of animals are Salamanders closely related ?
(A) Dolphins and Whales
(B) Frogs and Toads
(C) Prawns and Crabs
(D) Seals and Walruses
Ans. (B)
11. Which one of the following statements is correct?
A seed is a ripened —
(A) ovary
(B) flower
(C) gynoecium
(D) ovule
Ans. (D)
12. Historical materialism is a tenet of which one of the following political theories ?
(A) Capitalism
(B) Liberalism
(C) Fascism
(D) Marxism
Ans. (D)
13. What is ‘Look East Policy’ often in the news?
(A) Government of India’s initiative for the infrastructural development in the North Eastern States
(B) India’s search for oil and gas in its Eastern shoreline
(C) India’s collaboration with some East Asian countries in the exploration of oil and gas
(D) India’s continuing pursuit of close relations with South-East Asian countries
Ans. (D)
14. Who of the following published a famous pamphlet known as ‘Right of Mass’ and urged the people in England, America and France to fight for their liberty ?
(A) Thomas Jefferson
(B) Thomas Paine
(C) John Locke
(D) Jean Jacques Rousseau
Ans. (B)
15. Who of the following invented the cotton gin that separates the seeds from cotton three hundred times faster than by hand?
(A) Eli Whitney
(B) George Stephenson
(C) McAdam
(D) James Watt
Ans. (A)
16. Whose duty is it to recommend to the President of India on the issue of the distribution and allocation of the net proceeds of taxes in the context of Centre State fiscal relations ?
(A) Planning Commission
(B) National Development Council
(C) Union Ministry of Finance
(D) Finance Commission
Ans. (D)
17. In the Union Government, under whose charge is the Cabinet Secretariat?
(A) The Minister of Parliamentary Affairs
(B) The President of India
(C) The Prime Minister of India
(D) The Union Home Minister
Ans. (C)
18. Which Five-Year Plan had an objective of “Rapid Industrialization with particular emphasis on development of basic and heavy industries”?
(A) First
(C) Third
(B) Second
(D) Fourth
Ans. (B)
19. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?
(A) Ashoka — Kanishka — Milinda
(B) Milinda — Ashoka — Kanishka
(C) Ashoka — Milinda — Kanishka
(D) Milinda — Kanishka — Ashoka
Ans. (C)
20. Which one of the following is not a disease caused by virus?
(A) Bird-flu
(B) Chickenpox
(C) Cholera
(D) Dengue
Ans. (C)
21. In terms of the evolution of organisms, which one among the following is the most advanced?
(A) Bat
(C) Shark
(B) Pigeon
(D) Vulture
Ans. (A)
22. Which one of the following is not a genetic disorder?
(A) Colour blindness
(B) Down’s syndrome
(C) Hemophilia
(D) Xerophthalmia
Ans. (D)
23. Which one of the following is an enzyme?
(A) Gastrin
(B) Keratin
(C) Trypsin
(D) Vasopressin
Ans. (C)
24. In human body, which one of the following secretes hormones as well as digestive enzymes ?
(A) Oesophagus
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Large intestine
Ans. (B)
25. In the human body, which of the following store / stores extra blood for release when
shortages occur?
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Lymph nodes
Ans. (C)
26. A bullet travelling horizontally hits a block kept at rest on a horizontal surface and gets embedded into it, the two together then move with a uniform velocity. Which one of the following conservation laws holds?
(A) Conservation of angular momentum
(B) Conservation of kinetic energy
(C) Conservation of linear momentum
(D) Conservation of velocity
Ans. (C)
27. Which one of the following is correct?
A negatively charged glass rod has always—
(A) less electrons than protons
(B) less electrons than neutrons
(C) less protons than electrons
(D) less neutrons than protons
Ans. (C)
28. Who among the following was sent by Lord Harding’s to South Africa to plead the cause of Indians led by the young Gandhi?
(A) B. G. Tilak
(B) G. K. Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Motilal Nehru
Ans. (B)
29. Which one of the following is not a current of North Atlantic Ocean?
(A) Falkland Current
(B) Canary Current
(C) Labrador Current
(D) Gulf Stream
Ans. (A)
30. Which one of the following States does not share boundary with Jharkhand ?
(A) Chattisgarh
(B) Madhya Pradesh
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
Ans. (B)
31. Through which States does Vamsadhara river flow?
(A) Andhra Pradesh and Chattisgarh only
(B) Chattisgarh and Orissa only
(C) Andhra Pradesh and Orissa only
(D) Andhra Pradesh, Chattisgarh and Orissa
Ans. (C)
32. Whose entry into India resulted in the introduction of maize crop in India?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese
Ans. (D)
33. The efforts of who of the following led to the “Age of Consent Act, 1891”?
(A) Rabindranath Tagore
(B) M. G. Ranade
(C) Surendra Nath Bannerjee
(D) Mulbari
Ans. (D)
34. What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian
National Congress?
(A) Congress Socialist Party
(B) Forward Bloc
(C) Indian National Conference
(D) Swaraj Party
Ans. (B)
35. Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad
(D) Vallabhbhai Patel
Ans. (B)
36. Who was the architect of the ‘Drain Theory’ and the author of the book Poverty and Un-British Rule in India?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Abul Kalam Azad
(D) Ramesh Chandra Dutt
Ans. (A)
37. The Civil Disobedience Movement started with which of the following?
(A) No-tax campaign in Bardoli district
(B) Demonstration of Akali Sikhs at Nabha
(C) Demonstration against the Simon Commission
(D) Dandi March
Ans. (D)
38. The most abundant gas in the atmosphere is—
(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Hydrogen
(D) Carbon dioxide
Ans. (B)
39. Which dance form are Birju Maharaj and Gopi Krishna renowned for?
(A) Kathak
(B) Chhau
(C) Kathakali
(D) Odissi
Ans. (A)
401. Which is the official language of the Union Territory of Lakshadweep?
(A) Tamil
(B) Marathi
(C) Malayalam
(D) Konkani
Ans. (C)
41. Who is known as the ‘Father of India’s missile programme’?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) R. Santhanam
(C) Raja Ramanna
(D) Homi Bhabha
Ans. (A)
42. The birthday of which sportsperson is celebrated as National Sports Day?
(A) Sunil Gavaskar
(B) PT. Usha
(C) Prakash Padukone
(D) Dhyan Chand
Ans. (D)
43. Who among the following holds a record of the fastest 100 test wickets taken by an Indian bowler?
(A) Erapalli Prasanna
(B) Bhagawat Chandrasekhar
(C) Bishan Singh Bedi
(D) Kapil Dev
Ans. (D)
44 In which city were the first Asian Games held?
(A) Bangkok
(B) Kuala Lumpur
(C) New Delhi
(D) Moscow
Ans. (C)
45. The First Five Year Plan covered the period—
(A) 1951-56
(B) 1952-57
(C) 1947-52
(D) 1950-55
Ans. (A)
46. The breadth of the railway broad gauge is approximately—
(A) 1.67m
(B) 1.33m
(C) 2.00m
(D) 1.83m
Ans. (A)
47. Modulation used in a GSM mobile phone is—
(A) PSK
(B) BPSK
(C) MSK
(D) GMSK
Ans. (D)
48. The light in optical fibre cable propagates due to—
(A) Refraction
(B) Diffraction
(C) Total internal reflection
(D) Interference
Ans. (C)
49. When a TV receiver is switched n, the picture comes late, Why ?
(A) Video bandwidth is large
(B) Video signal takes longer to arrive
(C) Electron emission takes time
(D) All of the above.
Ans. (C)
50. Seismograph is used in the study of—
(A) Moon
(B) Earthquake
(C) Floods
(D) Tides
Ans. (B)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.