Saturday, March 12, 2011

INDIAN ECONOMY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS


1. The number of products reserved for small scale industry till October 2008 is—
(A) 35
(B) 21
(C) 81
(D) 106
Ans : (B)

2. From 2nd November, 2010, the Repo Rate has been fixed at—
(A) 3•5%
(B) 5•5%
(C) 4•5%
(D) 6•25%
Ans : (D)

3. The target company of making ‘Cell phone’ in the world is—
(A) Samsung
(B) Panasonic
(C) Nokia
(D) Motorola
Ans : (C)


4. For 2010-11, the CSO has predicted India’s GDP growth at—
(A) below 7%
(B) 8•6%
(C) 8•5%
(D) 9•5%
Ans : (B)

5. Which Indian city has the highest population?
(A) Kolkata
(B) New Delhi
(C) Chennai
(D) Mumbai
Ans : (D)

6. National Sample Survey Organisation (NSSO) was established in—
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1947
Ans : (A)

7. Which of the following Indian company has been listed at the top in Forbes-2000 list ?
(A) RIL
(B) ONGC
(C) IOL
(D) NTPC
Ans : (A)

8. Which state stands first in the length of roads in the country ?
(A) U. P.
(B) M. P.
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan
Ans : (C)

9. On November 2, 2010 the Reserve Bank of India has fixed Reverse Repo Rate at—
(A) 6•25%
(B) 4•25%
(C) 5•0%
(D) 5•25%
Ans : (D)

10. Total receipts from service tax during 2011-12 has been estimated at—
(A) Rs. 58000 crore
(B) Rs. 82000 crore
(C) Rs. 78000 crore
(D) Rs. 88000 crore
Ans : (B)

11. From November 7, 2009, the SLR has been fixed at—
(A) 24%
(B) 26%
(C) 25•5%
(D) 25%
Ans : (D)

12. What minimum support price (per quintal) for the rabi 2010-11. Wheat to be marketed during 2011-12 marketing season has been fixed by the Government ?
(A) Rs. 1080
(B) Rs. 1100
(C) Rs. 1120
(D) Rs. 1180
Ans : (C)

13. On 14 January, 2011 the amount of foreign exchange reserves with RBI was—
(A) $ 183 billion
(B) $ 213 billion
(C) $ 233 billion
(D) $ 268 billion
Ans : (D)

14. Three nationalised public sector banks have joined hands with India Infrastructure Finance Co. Ltd. (IIFCL) for funding large infrastructure funds. The bank not including in this race is—
(A) Canara Bank
(B) Punjab National Bank
(C) Syndicate Bank
(D) Vijaya Bank
Ans : (B)

15. When was Focus Market Scheme introduced ?
(A) 2003-04
(B) 2004-05
(C) 2005-06
(D) 2006-07
Ans : (D)

16. The government has purchased the Reserve Bank of India’s ……… per cent stake in the country’s largest bank, the State Bank of India.
(A) 56•73
(B) 59•73
(C) 61•27
(D) 69•73
Ans : (B)

17. CENVAT is associated with—
(A) Direct Tax
(B) Income Tax
(C) Indirect Tax
(D) Service Tax
Ans : (C)

18. Which of the following occupied the highest place in growth rate during the 10th Plan period 2002-2007 ?
(A) Agricultural Sector
(B) Service Sector
(C) Industrial Sector
(D) Mining
Ans : (B)

19. As per the latest estimates of Petroleum Ministry. India’s refining capacity will be increased to …… million tonne per annum by the end of coming 11th plan, i.e., 2011-12.
(A) 210
(B) 220
(C) 230
(D) 240
Ans : (D)

20. Which one has become the 8th member of SAARC ?
(A) China
(B) Afghanistan
(C) Mauritius
(D) Myanmar
Ans : (B)

21. Agriculture sector registered 1•6% growth in 2008-09 and it is estimated for year 2010-11 at—
(A) 4•00%
(B) 4•30%
(C) 5•4%
(D) 3•61%
Ans : (C)

22. After merger, Tata-Corus has become the …… largest steel producer in the World.
(A) 3rd
(B) 4th
(C) 5th
(D) 6th
Ans : (C)

23. Nirmal Bharat Abhiyan Yojana is associated with—
(A) The development of Bihar
(B) Community toilets in slum areas
(C) Construction of houses for low income groups
(D) None of the above
Ans : (B)


24. The estimated World Gross Product for 2010 as declared by the recent report of UNO is—
(A) US $ 95•1 Trillion
(B) US $ 62•22 Trillion
(C) US $ 112•0 Trillion
(D) US $ 118•2 Trillion
Ans : (B)

25. “Pure Banking, Nothing Else” is a slogan raised by—
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) SBI
(D) UTI Bank
Ans : (C)

26. “Smart Money” is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Cash with Bank
(D) Cash with Public
Ans : (B)

27. Which one of the following stands at first rank in the list of top 10 steel producers in the world ?
(A) Nippon Steels
(B) Tata-Corus
(C) Arcelor-Mittal
(D) Bao Steel
Ans : (C)

28. Which of the following country has decided not to print its king’s photo on national currency ?
(A) Nepal
(B) Japan
(C) Denmark
(D) None of the above
Ans : (A)

29. The rate of Gross Domestic Savings for the 11th Plan as percentage of GDP is fixed at—
(A) 36•7%
(B) 34•8%
(C) 35•8%
(D) 33•8%
Ans : (B)

30. Who is the present (Nobember 2010) Director of Central Bureau Investigation ?
(A) Jyoti Krishna Dutt
(B) Kiran Mazumdar
(C) Amar Pratap Singh
(D) Arun Balkrishnan
Ans : (C)

31. Oil Refinery at Bhatinda is being established by—
(A) IOC
(B) HPCL
(C) Reliance
(D) BPCL
Ans : (B)

32. The maximum limit of
Foreign Direct Investment (FDI) in public sector banking is—
(A) 51%
(B) 50%
(C) 33%
(D) 49%
Ans : (D)

33. Which of the following plan is meant for constructing houses for rural people ?
(A) Indra Avas Yojana
(B) Ambedkar Avas Yojana
(C) PURA
(D) None of the above
Ans : (A)

34. Recently foundation stone of a new rail coach making factory has been laid at—
(A) Saharsa
(B) Rae Bareli
(C) Amethi
(D) Amritsar
Ans : (B)

35. As per the declaration made in Railway Budget 2011-12, how many new Duranto Trains are to be introduced in 2011-12 ?
(A) 15
(B) 12
(C) 11
(D) 9
Ans : (D)

36. As per quick estimate for 2009-010 what is the gross domestic savings (GDS) at market price?
(A) 30•5% of GDP
(B) 33•7% of GDP
(C) 35•5% of GDP
(D) 37•5% of GDP
Ans : (B)

37. Per capita income at factor cost at constant prices (2004-05) for 2009-10 (Revised Estimates) stands at—
(A) Rs. 22580
(B) Rs. 24295
(C) Rs. 38084
(D) Rs. 33731
Ans : (D)

38. As per the latest data released by CSO, what share Indian Agriculture accounts in country’s GDP during 2009-10 ?
(A) 17•1%
(B) 17•6%
(C) 14•1%
(D) 26•6%
Ans : (C)

39. For 11th plan period 2007–2012 savings rate has been targeted at—
(A) 30.8%
(B) 31.6%
(C) 34.8%
(D) 33.6%
Ans : (C)

40. According to Small and Medium Enterprise Development Act, the maximum limit for medium enterprise is—
(A) Rs. 25 lakhs
(B) Rs. 1 crore
(C) Rs. 5 crore
(D) Rs. 10 crore
Ans : (D)

41. Recently, Ministry of Human Resource Development developed a new index termed as ‘Educational Development Index’ (EDI) related to primary and upper primary education.
The state at the top of this index is—
(A) Delhi
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh
Ans : (B)

42. India’s mobile market has been ranked at the……largest market of the world.
(A) Second
(B) Third
(C) Fourth
(D) Fifth
Ans : (B)

43. In 2010-11, contribution of service sector in country’s GDP is estimated at about—
(A) 48•6%
(B) 50•6%
(C) 57•3%
(D) 52•6%
Ans : (C)


44. Hutch-Essar has recently been acquired by—
(A) Bharti Airtel
(B) Vodafone
(C) Reliance
(D) Tata Mobile
Ans : (B)

45. In 2010-11 budget, the allocation for National Ganga River Basin Authority has been—
(A) Rs. 100 crore
(B) Rs. 200 crore
(C) Rs. 400 crore
(D) Rs. 500 crore
Ans : (D)

46. The tax-
GDP ratio in 2010-11 is estimated at—
(A) 10•12%
(B) 10•38%
(C) 12•3%
(D) 11•98%
Ans : (B)

47. In 2011-12, the maximum limit of custom duty is proposed as—
(A) 11%
(B) 10%
(C) 9%
(D) 8%
Ans : (B)

48. In
Human Development Report 2010, India has HDI ranking at—
(A) 126th
(B) 119th
(C) 127th
(D) 129th
Ans : (B)

49. As per the latest available data, in September 2010, India’s total
external debt stood at—
(A) $ 122•610 billion
(B) $ 192•610 billion
(C) $ 295•8 billion
(D) $ 233•610 billion
Ans : (C)

50. In New Direct Tax Code for senior citizens, income tax exemption slab has been raised to—
(A) Rs. 2•00 lakh
(B) Rs. 2•00 lakh
(C) Rs. 2•50 lakh
(D) Rs. 3•00 lakh
Ans : (C)

51. Now the latest CRR as declared by RBI w.e.f. April 24, 2010 is—
(A) 6•0%
(B) 5•5%
(C) 5•75%
(D) 6•5%
Ans : (A)

52. As per revised estimates for 2010-11 released by CSO, the growth rate for Indian economy has been estimated to be—
(A) 9•5%
(B) 8•6%
(C) 9•8%
(D) 6•7%
Ans : (B)

53. US-based “Novelis” has recently been acquired by—
(A) Tata Group
(B) Birla Group
(C) Reliance Group
(D) Jointly by Tata and Birla Group
Ans : (B)

54. When was RBI nationalised ?
(A) 1st April, 1935
(B) 1st January, 1949
(C) 1st January, 1935
(D) 1st July, 1969
Ans : (B)

55. According to the latest data published in World Trade Statistics of
WTO. India’s share in world trade of goods and services in 2006 was—
(A) 1•0%
(B) 1•1%
(C) 1•2%
(D) 1•5%
Ans : (C)

56. As per quick estimates for the year 2010-11, Indian economy’s GDP at factor cost (at current prices) stood at—
(A) Rs. 3790063 crore
(B) Rs. 4713000 crore
(C) Rs. 4879232 crore
(D) Rs. 6426277 crore
Ans : (C)

57. What is the theme of World Development Report 2010 ?
(A) Poverty and Next Generation
(B) The Real Wealth of Nations : Path Ways to Human Development
(C) Incidence of Rural Poverty
(D) Development and the Next Generation
Ans : (B)

58. How many banks are there in public sector at present ?
(A) 28
(B) 27
(C) 19
(D) 20
Ans : (B)

59. What is the national minimum wage rate fixed under minimum wage legislation on November 2009 ?
(A) Rs. 56
(B) Rs. 60
(C) Rs. 100
(D) Rs. 76
Ans : (C)

60. For attaining 9% growth rate during 11th plan, investment level has been estimated to be—
(A) 31•4% of GDP
(B) 34•8% of GDP
(C) 38•7% of GDP
(D) 36•7% of GDP
Ans : (D)

61. Indian Rupee has got its symbol as This symbol has been designed by—
(A) D. Kumar Raju
(B) Udai D. Raj
(C) D. Udai Kumar
(D) D. Udai Reddy
Ans : (C)

62. Primary gold is a gold of—
(A) 20 carat
(B) 22 carat
(C) 23 carat
(D) 24 carat
Ans : (D)

63. First share market in India was established in—
(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Chennai
(D) Mumbai
Ans : (D)


64. ‘Aam Admi Bima Yojana’ is an insurance scheme for rural landless households executed by the nodal agency—
(A) National Insurance Co.
(B) State Government
(C) LIC
(D) Central Government
Ans : (B)

65.
Revenue Deficit as a per cent of GDP in Budget 2011-12 has been estimated at—
(A) 4•2%
(B) 6•8%
(C) 6•0%
(D) 4•6%
Ans : (D)

66. GST would be introduced from—
(A) January 1, 2012
(B) August 1, 2011
(C) April 1, 2012
(D) August 15, 2011
Ans : (C)

67. The rate of Minimum Alternate Tax (MAT) proposed in the budget 2011-12 is—
(A) 15%
(B) 18•5%
(C) 20%
(D) 22%
Ans : (B)

68. Which of the following is not a financial regulator ?
(A) IRDA
(B) AMFI
(C) PFRDA
(D) SEBI
Ans : (B)

69. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators ?
(A) Cost of Living Index
(B) Consumer Price Index
(C) Wholesale Price Index
(D) Gross
Domestic Product
Ans : (C)

70. As per 13th Finance Commission Recommendations during 2010-15, transfers to the states from the central tax pool are expected to be—
(A) Rs. 44000 crore
(B) Rs. 164832 crore
(C) Rs. 318581 crore
(D) Rs. 107552 crore
Ans : (C)

71. From which of the following taxes, the Central Government will get the maximum revenue in 2011-12 ?
(A) Custom Duties
(B) Income Tax
(C) Excise Duties
(D) Corporation Tax
Ans : (D)

72. How many economists shared Nobel Prize in Economics for the year 2010 ?
(A) 01
(B) 02
(C) 03
(D) 04
Ans : (C)

73. The target for exports in 2013-14 has been fixed at—
(A) $ 300 billion
(B) $ 275 billion
(C) $ 250 billion
(D) $ 450 billion
Ans : (D)

74. Global Hunger Index released by IFPRI in October 2010 places India at—
(A) 58th rank
(B) 64th rank
(C) 67th rank
(D) 74th rank
Ans : (C)

75. When was the first EPZ set-up in Kandla ?
(A) 1965
(B) 1970
(C) 1975
(D) 1995
Ans : (A)

76. For rural development allocation Union Budget 2011-12 is—
(A) Rs. 16,000 crore
(B) Rs. 46,000 crore
(C) Rs. 56,000 crore
(D) Rs. 87,800 crore
Ans : (D)

77. What is true for the service tax in Union Budget 2011-12 ?
(A) It is raised from 10 to 12%
(B) It is left unchanged at 11%
(C) It is left unchanged at 10%
(D) It is reduced from 14% to 12%
Ans : (C)

78. Which part of Indian rupee has been allotted in public expenditure for repaying interest on loans in 2011-12 budget proposals ?
(A) 18 Paise
(B) 21 Paise
(C) 22 Paise
(D) 23 Paise
Ans : (A)

79. In Forbes-2000 list of the year 2010 how many Indian companies got the place ?
(A) 16
(B) 56
(C) 37
(D) 27
Ans : (B)

80. As per the latest data available (for the year 2009). Infant Mortality Rate (per thousand live births) in India is—
(A) 72
(B) 68
(C) 60
(D) 50
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.