Saturday, April 21, 2012

Chhattisgarh Gramin Bank Officers Exam., 2012

General Knowledge 
(Held on 22-1-2012)

1. Which of the following is one of the core functions of the Reserve Bank of India ?
(A) To act as Tax collector of the Govt. of India
(B) Work as Banker to the Banks
(C) Help in finalization of the Union Budget
(D) Participate in annual meetings of the various financial institutes world wide
(E) None of these
Ans: (B)

2. Which of the following tools is used frequently by the RBI to control credit and monetary situations of the markets in the country ?
(A) Cash Reserve Ratio (CRR)
(B) Real Time Gross Settlement (RTGS)
(C) Balance of Trade
(D) Forward Rate Agreements
(E) Electronic Clearing Service
Ans: (A)

3. The National Social Security Fund (NSSF) launched with a corpus of Rs. 1000 crore will help which of the following groups of society ?
(A) Bank Employees
(B) Central and State Government Employees
(C) Workers of the unorganized sectors
(D) War widows
(E) Women employees engaged in textile industry
Ans: (C)

4. What is the full form of the term ‘PDS’ which is a channel of distribution of foodgrains and other essentials to poor people on subsidized rates ?
(A) Public Distribution System
(B) Potential Development System
(C) Profitable Distribution Source
(D) Public Development Syndication
(E) Public Distribution Stores
Ans: (A)

5. India and Afghanistan recently signed a Strategic Partnership Agreement. Who among the following signed on it for Afghanistan during his visit to New Delhi ?
(A) President of Afghanistan
(B) Vice President of Afghanistan
(C) Foreign Minister of Afghanistan
(D) Finance Minister of Afghanistan
(E) None of these
Ans: (A)

6. Mr. Makhdoom Amin Fahim, who was on a state visit to India is the Commerce Minister of—
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Nepal
(E) Myanmar
Ans: (B)

7. Which of the following terms is used in the field of finance and banking ?
(A) Metabolism
(B) Genetic Process
(C) Centrifugal force
(D) Debt instrument
(E) Experimental Error
Ans: (D)

8. Who among the following Indian Leaders was in New York in September 2011 to address UN General Assembly ?
(A) Mrs. Sonia Gandhi
(B) Dr. Manmohan Singh
(C) Mr. Pranab Mukherjee
(D) Ms. Meira Kumar
(E) None of these
Ans: (B)

9. Who among the following is the Chief Minister of Gujarat at present ?
(A) Sri Arun Jaitley
(B) Sri Praful Patel
(C) Sri L. K. Advani
(D) Sri Narendra Modi
(E) None of these
Ans: (D)

10. The 12th plan papers are sent to ‘NDC’ for approval-was the news in various newspapers recently. This means the plan was sent to—
(A) New Democratic Council
(B) National Development Council
(C) New Democratic Committee
(D) National Democratic Council
(E) New Departmental Committee
Ans: (B)

11. India recently signed a Tax treaty with ‘Uruguay’. This is a country in—
(A) South America
(B) South Africa
(C) South East Asia
(D) Gulf
(E) Europe
Ans: (A)

12. Which of the following is not a member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) USA
(D) France
(E) India
Ans: (E)

13. Which of the following countries launched its first Space Laboratory Module named ‘Tiangong-1’ recently ?
(A) South Korea
(B) North Korea
(C) China
(D) Japan
(E) Italy
Ans: (C)

14. India recently signed a significant Border Pact with which of the following SAARC countries ?
(A) Myanmar
(B) Nepal
(C) China
(D) Pakistan
(E) Bangladesh
Ans: (E)

15. Northern Rashidpur Field, where a huge stock of gas is found, is a place in—
(A) Pakistan
(B) Nepal
(C) Bangladesh
(D) Sri Lanka
(E) India
Ans: (C)

16. Women of which of the following countries got voting rights in General Elections for the first time ?
(A) China
(B) Bangladesh
(C) Pakistan
(D) Nepal
(E) Saudi Arabia
Ans: (E)

17. Which of the following is the currency of Myanmar ?
(A) Dinar
(B) Kyat
(C) Pesso
(D) Euro
(E) Dollar
Ans: (B)

18. Which of the following countries recently decided to lift ban on Foreign News, Websites, etc. as a reforms measure ?
(A) Bangladesh
(B) Nepal
(C) China
(D) Pakistan
(E) Myanmar
Ans: (E)

19. Who among the following is the first recipient of the Hridaynath Mangeshkar Award presented in September 2011 ?
(A) Asha Bhosle
(B) Lata Mangeshkar
(C) Sonu Nigam
(D) Kailash Kher
(E) Anu Malik
Ans: (B)

20. Mansur Ali Khan Pataudi was associated with which of the following games ?
(A) Badminton
(B) Cricket
(C) Football
(D) Hockey
(E) Lawn Tennis
Ans: (B)

21. Ms. Helle Thorning Schmidt has become the first woman Prime Minister of—
(A) New Zealand
(B) Malaysia
(C) Denmark
(D) Brazil
(E) None of these
Ans: (C)

22. Miss Leila Lopes who was crowned Miss Universe 2011, is a resident of—
(A) Britain
(B) Denmark
(C) New Zealand
(D) Angola
(E) Brazil
Ans: (D)

23. Sri B. C. Khanduri has become the Chief Minister of which of the following States for the second term ?
(A) Orissa
(B) Himachal Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Uttarakhand
(E) Chhattisgarh
Ans: (D)

24. First share market in India was established in which of the following cities ?
(A) Kanpur
(B) Chennai
(C) Jaipur
(D) Mumbai
(E) None of these
Ans: (D)

25. Which of the following is not decided by the Finance Minister while presenting Union Budget every year ?
(A) Rate of Income Tax
(B) Expenditure on Defence Services
(C) Relief packages to various sections of the society
(D) Repo and Reverse Repo
(E) Revenue expected from various sources
Ans: (D)

26. Which country is at the top in production of milk in the world ?
(A) India
(B) Brazil
(C) Japan
(D) South Korea
(E) China
Ans: (A)

27. Who amongst the following is the President of France at present ?
(A) Angela Markel
(B) Elena Vesnina
(C) David Cameron
(D) Dilma Rousseff
(E) Nicolas Sarkozy
Ans: (E)

28. Which of the following is not an agricultural commodity ?
(A) Mango
(B) Cumin
(C) Sulphur
(D) Tomato
(E) Garlic
Ans: (C)

29. Which organization is being given the status of Micro Finance Regulating Authority ?
(A) SIDBI
(B) IDBI
(C) NABARD
(D) SEBI
(E) ICICI Bank
Ans: (D)

30. GNP, the term used by economist, stands for—
(A) Group Net Product
(B) Gross National Product
(C) Grand Nuclear Process
(D) Group Net Working Process
(E) Grand National Promotion
Ans: (B)

31. Some rural people still prefer to go to which of the following non institutional source for their credit needs ?
(A) Micro Finance Institutions
(B) Commercial Banks
(C) Urban Cooperative Banks
(D) Money Lenders
(E) None of these
Ans: (D)

32. Term ‘Balance of Payment’ is used in relation to which of the following ?
(A) Tax collection
(B) Exports and Imports
(C) Annual sales of a factory
(D) Deficit in Union Budget
(E) None of these
Ans: (B)

33. Which of the following is not a foodgrain ?
(A) Paddy
(B) Jowar
(C) Bajra
(D) Maize
(E) Isabgol
Ans: (E)

34. Which of the following is an employment generating programme of Govt. of India ?
(A) MGNREGA
(B) NRHM
(C) Bharat Nirman
(D) Pulse Polio
(E) ASHA
Ans: (A)

35. When the loan is granted by a bank for purchase of Electronic goods, it is called—
(A) Priority Sector
(B) White goods loan
(C) Consumer durable loan
(D) All of the above
(E) None of these
Ans: (B)

36. Which of the following metals is used for generation of Nuclear Power by most of the Nuclear Power Plants across the world ?
(A) Iron
(B) Copper
(C) Uranium
(D) Nickel
(E) Barium
Ans: (C)

37. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy ?
1. Wind Energy
2. Solar Energy
3. Nuclear Energy
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2, and 3
Ans: (E)

38. Which of the following is the full form of the abbreviation IFRS as used in corporate/financial sector ?
(A) Indian Financial Reconciliation Standards
(B) Interpretation and Formal Reporting System
(C) International Financial Reporting Standards
(D) International Financial Reporting system
(E) Indian Formal Reporting System
Ans: (C)

39. ‘Heavy Water’ is used in which of the following fields ?
(A) Textile Industry
(B) Cement Industry
(C) Iron and Steel Industry
(D) Nuclear Power
(E) Pharma Industry
Ans: (D)

40. At present who is the Governor of the Reserve Bank of India ?
(A) Dr. Y. V. Reddy
(B) Dr. C. Rangarajan
(C) Dr. D. Subbarao
(D) Dr. Subir Gokarn
(E) None of these
Ans: (C)

41. As per the reports in various newspapers, many private companies are trying to obtain the licences to launch a banking company in India. Which of the following organizations / agencies issues the licence for the same ?
(A) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(B) Indian Institute of Banking and Finance (IIBF)
(C) Indian Banks’ Association
(D) Registrar of Companies
(E) Reserve Bank of India
Ans: (E)

42. ‘Pulitzer Prize’ is given in the field of—
(A) Literature
(B) Social Service
(C) Films
(D) Science
(E) Sports
Ans: (A)

43. Which of the following terms/trophies is related with the game of Cricket ?
(A) Love
(B) Trump
(C) Grand slam
(D) Fifa Cup
(E) Ashes
Ans: (E)

44. Who amongst the following is the Prime Minister of Pakistan ?
(A) Yusuf Raza Gillani
(B) Nawaz Sharif
(C) Hina Rabbani Khar
(D) Asif Ali Zardari
(E) None of these
Ans: (A)

45. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006, is the exponent of which of the following concepts in the field
of banking ?
(A) Core Banking
(B) Micro Credit
(C) Retail Banking
(D) Real Time Gross Settlement
(E) Internet Banking
Ans: (B)

46. Which of the following phenomenon is considered responsible for ‘Global Warming’ ?
(A) Greenhouse Effect
(B) Fire in coal mines
(C) Dry Farming
(D) Monsoon
(E) Trade winds
Ans: (A)

47. OPEC is a group of countries which are—
(A) Exporting oil
(B) Producing cotton
(C) Members of G-20
(D) Developing and poor
(E) Nuclear powers
Ans: (A)

48. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) A Bend in the River
(B) A China Passage
(C) A Suitable Boy
(D) Revolution 2020
(E) A House for Mr. Biswas
Ans: (D)

49. Wimbledon Trophy is associated with—
(A) Football
(B) Chess
(C) Hockey
(D) Badminton
(E) Lawn Tennis
Ans: (E)

50. Baichung Bhutia is a famous—
(A) Politician
(B) Cine actor
(C) Social worker
(D) Football Player
(E) Journalist
Ans: (D)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.