Sunday, June 16, 2013

POSTAL ASSISTANTS EXAM SOLVED PAPER 2013 (EXAM HELD ON: 19-05-2013)

                    GENERAL AWARENESS

Q1. The minimum number of members whose presence is essential for transacting the business of either house-Lok Sabha or Rajya Sabha shall be:
(A) 100members
(B) 1/2 of the total number of members of the house
(C)1/5 of the total number of members of the house
(D)1/10 of the total number of members of the house
Ans. (D)1/10 of the total number of members of the house

Q2. When the branch of a tree is shaken violently, the leaves fall. This happening can be explained by:
(A) Joules 2nd law of motion
(B) Newton's 3rd law of motion
(C) Joules ist law of motion
(D) Newton's 1st law of motion
Ans. (D) Newton's 1st law of motion

Q3. When 'Sepoy Mutiny or the Great Revolt' took place, who was the Viceroy of India
(A) Lord Canning
(B) Lord Minto
(C) Lord Rippen
(D) Lord Curzon
Ans. (A) Lord Canning

Q4. Which layer of the atmosphere is closest to the Earth:
(A) Stratosphere
(B) Ionosphere
(C) Mesosphere
(D) Troposphere
Ans. (D) Troposphere

Q5. Which among these is a credit rating agency:
(A) NSE
(B) BSE
(C) ICRA
(D) SEBI
Ans. (C) ICRA (investment information and credit rating agency of India limited.)

Q6. Which of the following gases are given out during Photosynthesis?
(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) Carbondioxide
Ans. (C) Oxygen

Q7. Name the king of Kannauj whose daughter Sanyogita was abducted by Prithviraj Chauhan from her Swayamvar?
(A) Jayadev
(B) Lakshman sen
(C) Bhoj
(D) Jaychand
Ans. (D) Jaychand

Q8. The thumb nail get fixed easily into the wood because:
(A) more force works on less area
(B) less force works on more area
(C) more area work on less force
(D) more area work on more force
Ans. (A) more force works on less area

Q9. As per protocol second highest post of after President in India
(A) Prime Minister
(B) Vice President
(C) Chief Justice
(D) Leader of opposition in Lok Sabha
Ans. (B) Vice President

Q10. Who is the Deputy Chairman of Rajya Sabha at Present:
(A) Najma Heptulla
(B) Pratibha Patil
(C) K. Rahman khan
(D) P.J. Kurien
Ans. (D) P.J. Kurien


Q11. What is Basel III norms?
(A) The Global Capital norms for banks
(B) The Global Pollution Norms for Auto Manufacturer
(C) The Global Norms for Cyber World
(D) The Global Pollution Norms for Heavy Industries
Ans. (A) The Global Capital norms for banks

Q12. What is the status of India in the world in terms of steel production?
(A) 7th
(B) 10th
(C) 5th
(D) 6th
Ans. (C) 5th

Q13. Bula Chaudhary is related to which sport event:
(A) Cricket
(B) Badminton
(C) Swimming
(D) Golf
Ans. (C) Swimming

Q14. Which of the following act as decomposers in an ecosystem?
(A) Putrefying bacteria
(B) Rhizobium bacteria
(C) lactobacillus bacteria
(D) Cyanobacteria
Ans. (B) Rhizobium bacteria

Q15. Which sport personality has won the the Indian Grand Prix 2012 at the Buddha International Circuit for the second time?
(A) Mark Weber
(B) Lewis Hamilton
(C) Sebastion Vettel
(D) Fernando Alonso
Ans. (C) Sebastion Vettel

Q16. Finance ministry has kept some services under the negative list which means:
(A) Service tax would be levied @ 12% on those services
(B) Service tax would be levied by State Government on services in negative list
(C) Service tax would not be levied against those services
(D)  Service tax would be levied at highest rate on those services
Ans. (C) Service tax would not be levied against those services

Q17. How many districts of the country were initially covered under the Direct Benifit transfer scheme started from January 1,2013?
(A)43
(B)34
(C)20
(D)29
Ans. (C)20

Q18. Which among the following have been conferred with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 2012?
(A) Mary Kon and Anup Kumar
(B) Saina Nehwal and Sushil Kumar
(C) Deepika Kumari and Yuvraj Singh
(D) Yogeshwar Datt and Vijay Kumar
Ans. (D) Yogeshwar Datt and Vijay Kumar

Q19. Rath Yatra- This famous festival is held in?
(A) Odisha
(B) West Bengal
(C) TamilNadu
(D) Karnataka
Ans. (A) Odisha

Q20. In the 92nd constitutional amendment, how many languages were added to the 8th schedule of the constitution?
(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 5
Ans. (A) 4 (Bodo, Maithili, Dogri, and Santali languages)

Q21. United Nationa has released "one women Album on the occassion of International Women's Day. Name the indian artist of that Album?
(A) Mallika Sarabhai
(B) Amjed Ali Khan
(C) A.R. Rahman
(D) Anoushka Shankar
Ans. (D) Anoushka Shankar

Q22. President appoints Chief Election Commissioner & Election Commissioners. They have tenure:
(A) Till age of 65 years
(B) 6 years, or upto the age of 65 years, whichever is earlier
(C) 5 years
(B) 6 years
Ans. (B) 6 years, or upto the age of 65 years, whichever is earlier

Q23. This State contributes 70% of India's coffee and silk. Options Given. Which is this state.
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Karnataka
(D) Assam
Ans. (C) Karnataka

Q24. Ebb & Flow is:
(A) Name of a new star
(B) Unit of measurement of a liquid
(C) A missile recently launched from Odisha
(D) Gravity Mapping satellite of NASA
Ans. (D) Gravity Mapping satellite of NASA

Q25. Who was appointed as chairman of 14th Finance Commission?
(A) Sam Pitroda
(B) P.Chidambaram
(C) Montek Singh Ahluwalia
(D) Dr. Y.V.Reddy
Ans. (D) Dr. Y.V.Reddy

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.