Wednesday, November 2, 2011

GENERAL KNOWLEDGE MCQs

1. Which Indian filmstars was recently conferred Honorary Doctorate by Bedfordshire University, (U.K.) ?
(A) Amitabh Bachhan
(B) Shah Rukh Khan
(C) Om Puri
(D) Amir Khan
Ans : (B)

2. Williams Sisters won the U.S. Open Women’s Doubles Title 2009 after defeating in the final—
(A) Leizal Herber and Cara Blank
(B) Kim Clijsters and Anna Kournikova
(C) Coroline Wozniacki and Dinara Safina
(D) Nathalie Deshy and Sania Mirza
Ans : (A)

3. Which one of the following is a military alliance ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) NATO
(D) NAFTA
Ans : (C)

4. The recipient of the 42nd Jnan Peeth Award is—
(A) Manohar Shastri
(B) Harish Pandya
(C) Satya Vrat Shastri
(D) K. Kamal Kumar
Ans : (C)

5. World Development Report is an annual publication of—
(A) UNICEF
(B) UNDP
(C) WTO
(D) World Bank
Ans : (D)

6. Which one of the following is correct ? Player — Sport
(A) Jeev Milkha Singh —Tennis
(B) Jhulan Goswami —Cricket
(C) Baichung Bhutia —Hockey
(D) Pankaj Advani —Badminton
Ans : (B)

7. Which one of the following industrialists was declared ‘The Business Person of the year 2008’ by the Times of India Survey ?
(A) Anil Ambani
(B) Rahul Bajaj
(C) Ratan Tata
(D) Gautam Adani
Ans : (C)

8. Naina Devi peak forms a part of—
(A) Himalayan range located in Sikkim
(B) Himalayan range located in Kumaon region
(C) Himalayan range located in Nepal
(D) Himalayan range located in Jammu & Kashmir
Ans : (B)

9. The aim of the ISRO’s OCEANS AT-2 satellite is—
(A) To provide ocean scientists knowledge about mineral resources under the sea
(B) To aid fishermen in identifying fishing zones
(C) To aid weathermen to forecast cyclones and weather conditions
(D) All the above
Ans : (D)

10. Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
(A) Vijendra Singh
(B) Sushil Kumar
(C) M. C. Marykom
(D) Abhinav Bindra
Ans : (D)

11. Nilgiri, Himgiri and ‘Beas’ are—
(A) Aircraft Carrier ships
(B) Frigates
(C) Nuclear submarines
(D) Oil tankers of ONGC
Ans : (B)

12. The age of a tree can be calculated by—
(A) Number of branches
(B) Its height
(C) Girth of its trunk
(D) Number of its annual rings
Ans : (D)

13. Which one of the statements below explains the external economies of scale ?
(A) Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise
(B) Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers
(C) A manufacturer spreading the research and development cost over the output
(D) A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase
Ans : (C)

14. Which one of the following types of unemployment is common in Indian agriculture ?
(A) Frictional
(B) Structural
(C) Disguised
(D) Seasonal
Ans : (D)

15. A rolling plan refers to a plan which—
(A) Does not change its targets every year
(B) Changes its allocations every year
(C) Changes its allocations and targets every year
(D) Changes only its targets every year
Ans : (C)

16. An instrument of qualitative credit control in India is—
(A) Open market operations
(B) Credit rationing
(C) Change in reserve ratio
(D) Bank rate policy
Ans : (B)

17. Laissez-faire is a feature of—
(A) Socialism
(B) Communism
(C) Capitalism
(D) Mixed Economy
Ans : (C)

18. Which one of the following is not a source of the tax revenue in Indian States ?
(A) Land Revenue
(B) Motor Vehicle Tax
(C) Entertainment Tax
(D) Corporate Tax
Ans : (D)

19. CSO has changed its base year for National Income estimation. The new base year is—
(A) 1990-91
(B) 1993-94
(C) 1994-95
(D) 1995-96
Ans : (B)

20. Which is the biggest enterprise of the Government of India ?
(A) Postal and Telegraph
(B) Railways
(C) Banking
(D) Shipping
Ans : (B)

21. In which type of competition does Marginal Revenue Curve coincide with Average Revenue Curve ?
(A) Monopoly
(B) Imperfect Competition
(C) Perfect Competition
(D) Monopolistic Competition
Ans : (C)

22. According to J. A. Schumpeter, entrepreneurs are entitled to enjoy the profit for their……… activities.
(A) Innovative
(B) Risk taking
(C) Risk averting
(D) Hard work
Ans : (A)

23. Demonstration effect means—
(A) Effect of advertisement
(B) Imitating effect of consumption
(C) Effect of entertainment
(D) Effect of an experiment
Ans : (B)

24. Homogeneous product is a feature of—
(A) Imperfect market
(B) Monopoly
(C) Oligopoly
(D) Perfect market
Ans : (D)

25. Which part of the Indian Constitution declares the Ideals of Welfare State ?
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Preamble
(D) Directive Principles of State Policy
Ans : (D)

26. Who said, “Parliamentary System provides a daily as well as a periodic assessment of the Government” ?
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Shri B. N. Rao
(C) Shri Jawahar Lal Nehru
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (A)

27. The legal advisor to the State Government is known as—
(A) Advocate-General
(B) Attorney-General
(C) Solicitor-General
(D) State Public Prosecutor
Ans : (A)

28. The maximum duration of Zero Hour in Lok Sabha is—
(A) 30 minutes
(B) One hour
(C) Two hours
(D) Unspecified
Ans : (B)

29. Which agency acts as co-ordinator between Union Government, Planning Commission and State Governments ?
(A) National Integration Council
(B) Finance Commission
(C) National Development Council
(D) Inter-State Council
Ans : (C)

30. When will demand become a grant ?
(A) When a demand is proposed
(B) After the discussion on demand is over
(C) After the demand is granted
(D) When the Budget Session is closed
Ans : (C)

31. What makes the Judiciary the guardian of the Constitution ?
(A) Independence
(B) Service Conditions
(C) Salary
(D) Judicial Review
Ans : (D)

32. What is the name of Judicial organ of UNO ?
(A) Supreme Court
(B) Court of International Justice
(C) Judicial Forum
(D) International Court of Justice
Ans : (D)

33. The Election disputes regarding the Election of President and Vice-President can be heard by—
(A) Parliament
(B) Central Election Commission
(C) Supreme Court
(D) Attorney-General of India
Ans : (C)

34. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of—
(A) The village, the block and the district levels
(B) The mandal and the district levels
(C) The village, the district and the State levels
(D) The village, the mandal, the district and the State levels
Ans : (A)

35. Which of the following has banned ‘floor crossing’ by the members elected on a party ticket to the legislature ?
(A) 52nd Constitution Amendment
(B) Representation of People Act
(C) National Security Act
(D) Maintenance of Internal Security Act
Ans : (A)

36. The expression ‘Creamy Layer’ used in the judgement of the Supreme Court relating to the case regarding reservations refers to—
(A) Those sections of society which pay Income-tax
(B) Those sections of socially and educationally backward classes of the society that are economically advanced
(C) Those sections of the society that are considered advanced according to Karpuri Thakur formula
(D) All sections of upper castes of the society
Ans : (B)

37. When was the Panchtantra written ?
(A) Maurya Period
(B) Kanishka Period
(C) Gupta Period
(D) Harsha Period
Ans : (C)

38. Which one among the following is regarded as the ‘Magna Carta’ of Indian education ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Hunter’s Commission
(C) Sadler Commission
(D) Wardha Scheme
Ans : (A)

39. The battle of Mahabharata is believed to have been fought at Kurukshetra for—
(A) 14 days
(B) 16 days
(C) 18 days
(D) 20 days
Ans : (C)

40. The Mukteswara Temple is located at—
(A) Puri
(B) Belur
(C) Konark
(D) Bhubaneswar
Ans : (D)

41. Which king of the Gupta Dynasty was called the ‘Napoleon of India’ ?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta Vikramaditya
(C) Sri Gupta
(D) Chandragupta-I
Ans : (A)

42. Between which two rulers was the First Battle of Panipat fought?
(A) Akbar and Bahlol Lodi
(B) Babur and Ibrahim Lodi
(C) Bairam Khan and Sikandar Lodi
(D) Shah Jahan and Daulat Khan Lodi
Ans : (B)

43. Who is the author of Ain-i-Akbari ?
(A) Abul Fazal
(B) Abdus Samad
(C) Bairam Khan
(D) Raja Todarmal
Ans : (A)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists—
List-I — List-II
(A) Peshwas 1. Nagpur
(B) Gaekwads 2. Pune
(C) Bhonsles 3. Indore
(D) Holkers 4. Baroda
Codes :
(A) (B) (C) (D)
(A) 2 4 1 3
(B) 1 3 2 4
(C) 2 4 3 1
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)

45. Which reformer from Maharashtra was known as Lokhitavadi ?
(A) Pandit Ramabai
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Gopal Hari Deshmukh
Ans : (D)

46. ‘Din-e-Ilahi’ of Akbar was not a success because—
(A) After Akbar, it was not patronized
(B) The Muslims did not accept other religious practices
(C) It was not suitably projected to the masses
(D) All the above
Ans : (D)

47. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’ ?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) M. K. Gandhi
(D) Vinoba Bhave
Ans : (C)

48. Give the correct chronological order of the following events—
1. Formation of Muslim League
2. Formation of All India Untouchability League
3. Formation of All India Trade Union Congress
4. Formation of Indian National Congress
(A) 2, 4, 1, 3
(B) 3, 4, 1, 2
(C) 4, 3, 1, 2
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (D)

49. 80% of the coal in India comes from—
(A) Jharia and Raniganj
(B) Kantapalli and Singareni
(C) Singrauli and Korba
(D) Neyveli
Ans : (A)

50. Dry zone agriculture in India contributes nearly 40% of the total—
(A) Commercial crops
(B) Fodder crops
(C) Food crops
(D) Plantation products
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.