Friday, December 23, 2011

CTET ENGLISH STUDY MATERIAL

ACTIVE VOICE & PASSIVE VOICE

1. They give me a book.
a) A book was given to me by them
b) A book is given to me by them
c) A book is being given by them to me
d) A book has been given by them to me

2. I tell him a story
a) A story was told by me to him
b) A story is told to him by me
c) A story has been told to him by me
d) A story is being told by him to me

3. She is asking questions.
a) Questions had been asked by her
b) Questions were being asked by her
c) Questions are being asked by her
d) Questions are being to be asked by her

4. Who was stopping you?
a) By whom you were stopped?
b) By whom were you being stopped?
c) By whom are you being stopped?
d) By whom you are being stopped?

5. Who will bring a piece of chalk?
a) By whom would a piece of chalk be brought?
b) By whom a piece of chalk will be brought?
c) By whom could a piece of chalk be brought?
d) By whom will a piece of chalk be brought?

6. Who has taken my book?
a) By whom has my book been taken?
b) By whom been has taken my book?
c) By whom was my book been taken?
d) By whom had my book been taken?

7. They will send us to town
a) We shall be sent to town by them
b) They will be sent to town by us
c) We will be sending by them to town
d) We will be sent to town by them

8. We were taking him to our house
a) He was being taken by us to our house
b) He is being taken by us to our house
c) He has been taken by us to our house
d) He is been taken by us to our house

9. She has told them to come the next day
a) They has been told to come the next day by her
b) They have being told to come the next day by her
c) They have told to come the next day by her
d) They have been told to come the next day by her

10. He had asked her already
a) She was asked by him already
b) She had been asked by him already
c) She has been asked him already
d) She was being asked by him already

11. Who can tell me the answer?
a) By whom could the answer be told?
b) By whom the answer could be tell?
c) By whom can the answer be told?
d) By whom is the answer be told?

12. What can you do for me?
a) What could done by you for me
b) What could be done for me by you
c) What can be done by you for me
d) What could be done by you for me

13. What are you doing now?
a) What is being done by you now?
b) What was being done by you now?
c) What were being done by you now?
d) What will be done by you now?

14. A century has been secured very easily by him
a) How easily he has secured the century!
b) How easily he had secured the century!
c) How easily he secure the century
d) How easily he has been secured the century!

15. The sum was explained by the teacher very easily
a) How easily the teacher explained the sum!
b) How easily the teacher is explained the sum!
c) How easily the teacher explains the sum!
d) How easily the teacher will explain the sum!

16. They were being kept by him in the room
a) He has been kept in the room
b) He was keeping them in the room
c) He is keeping them in the room
d) He has been keeping them in the room

17. Let the letter be typed immediately
a) Type the letter immediately
b) Typed this letter immediately
c) Typed that letter immediately
d) Types that letter immediately

18. You are requested not to make a noise
a) Please don't make a noise
b) Please make not a noise
c) Please do made a noise
d) Please do make less noise

19. You are requested to help him this time
a) Kindly help him this time
b) Kindly helped him this time
c) Kindly helps him this time
d) Kindly do helps him this time

20. He will be taken to the office by me
a) I will take him to the office
b) I would take him to the office
c) I take him to the office
d) I took him to the office

21. The boy was complimented by the teacher
a) The teacher compliments the boy
b) The teacher compliment the boy
c) The teacher will compliment the boy
d) The teacher complimented the boy

22. Let something be done to him
a) Did something to him
b) Done something to him
c) Do something to him
d) Does something to him

23. She was taken to the hospital by them
a) They take her to the hospital
b) They took her to the hospital
c) They will take her to the hospital
d) They will be taking her to the hospital

24. A letter was written by my friend
a) My friend writes a letter
b) My friend wrote a letter
c) My friend is writing a letter
d) My friend will write a letter

25. The tiger was seen in the bushes by the hunter
a) The hunter see the tiger in the bushes
b) The hunter will see the tiger in the bushes
c) The hunter is seeing the tiger in the bushes
d) The hunter saw the tiger in the bushes

26. Clean the table.
a) The table is cleaned.
b) Let the table be cleaned.
c) You are requested to clean the table.
d) Let the table not be cleaned.

27. They have sung a song
a) A song have been sung by them.
b) A song has been sung by them.
c) They have been sung a song.
d) None of these

28. She is painting a cycle.
a) A cycle is painted by her.
b) She is being painted a cycle.
c) A cycle is being painted by her.
d) A cycle is being painting by her.

29. Who drew the picture?
a) By whom the picture was draw?
b) By whom was the picture drawn?
c) By whom are you being stopped?
d) By whom you are being stopped?

30. I saw him opening the box
a) The box was seen opening him.
b) The box was being opened while seeing.
c) The box was opening while seeing.
d) He was seen opening the box.

31. Manoj teaches us grammar.
a) We are taught grammar by Manoj.
b) Grammar was taught us by Manoj.
c) Grammar was teached us by Manoj.
d) Grammar was being taught us by Manoj.

32. Rani and Seetha will send us to town
a) We shall be sent to town by Rani and Seetha
b) Rani and Seetha will be sent to town by us
c) We will be sending by Rani and Seetha to town
d) We will be sent to town by Rani and Seetha

33. Please get me a glass of water.
a) You are requested to get me a glass of water.
b) Let me get a glass of water.
c) You are requested get me a glass of water.
d) Requested to get me a glass of water.

34. Please don't make a noise.
a) Noise was not be made by us.
b) Let a noise not be made.
c) Let a noise be made.

d) You are requested not to make a noise.
35. He found a good friend for him.
a) A good friend is found for him.
b) A good friend was found for him.
c) A good friend would be found for him.
d) A good friend will be found for him.

36. Who tells me the answer?
a) By whom could the answer be told?
b) By whom the answer is told?
c) By whom is the answer told?
d) By whom was the answer told?

37. What can I do for you?
a) What could done by me for you?
b) What could be done for you by me?
c) What can be done by me for you?
d) What could be done by me for you?

38. What were you doing now?
a) What was being done by you now?
b) What is being done by you now?
c) What will be being done by you now?
d) What will be done by you now?

39. No one told me about it.
a) I was not told about it.
b) I am not told about it.
c) It was not told about .
d) I will not be told about it.

40. Someone has picked my pocket.
a) My pocket has been picked.
b) My pockets have been picked.
c) My pocket has been pick up.
d) My pocket had been picked.

41. Don't do the work.
a) You are requested not to do the work.
b) Let the work not be done.
c) The work is not be done.
d) No one is done the work.

42. The storm was seen approaching.
a) They saw the storm was approaching.
b) They saw the storm approaching.
c) They have seen the storm approaching.
d) They have seen the storm was approaching.

43. He reads the News paper.
a) The News paper is read by him.
b) The News paper was read by him.
c) The News paper is readed by him.
d) The News paper is being read by him.

44. You are requested to get tickets.
a) Kindly get tickets.
b) Kindly got tickets.
c) Kindly tickets have been got.
d) Tickets are got by you, kindly.

45. She is completing the homework.
a) The homework is being completed by her.
b) The homework is completed by her.
c) The homework was being completed by her.
d) The homework is been being completed by her.

46. They are being asked many questions by the police
a) The police are asking them many questions
b) The police asked them many questions
c) The police is asking them many questions
d) The police will be asking them many questions

Answers
1) B 2) B 3) C 4) B 5) D
6) A 7) A 8) A 9) D 10) B
11) C 12) C 13) A 14) A 15) A
16) B 17) A 18) A 19) A 20) A
21) D 22) C 23) B 24) B 25) D
26) B 27) B 28) C 29) B 30) D
31) A 32) A 33) A 34) D 35) B
36) C 37) C 38) A 39) A 40) A
41) B 42) B 43) A 44) A 45) A 46) A

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.