Friday, October 22, 2010

Public Administration Objective Questions

Public Administration Objective Questions

Useful for UPSC, RPSC,MPPS,CPSC,


1. The most effective instrument of the executive control over administration is —

(A) Civil service code

(B) Communication

(C) Rule-making power

(D) Power of appointment and removal

2. To exercise effective control over administration, the citizen requires mostly —

(A) a high level of education

(B) a high degree of political consciousness

(C) an adequate standard of public spiritedness

(D) an adequate knowledge of administrative theory

3. Match —

List-I (Writ)

A. Writ of Mandamus

B. Writ of Injunction

C. Writ of Certiorari

D. Writ of Quo Warranto

List-II (Purpose)

1. Prohibition of an action

2. Direction to the official for the performance of a duty

3. Trial of the right to title or elective office

4. Transferring of a case from lower court to a court of higher jurisdiction

Codes :

(A) (B) (C) (D)

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 1 2

4. Which of the following can be regarded as means of public control over administration ?

1. System of election

2. System of recall

3. Consultative Committees

4. Parliamentary Committees

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

5. On which of the following does the effectiveness of executive control over public administration depend?

1. The relationship between the Civil Servants and Ministers

2. The experience and capabilities of the Ministers

3. The nature of political system existing in the Country

4. The Constitutional position of the Civil Servants

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

6. Executive control over administration is exercised through which of the following ?

1. Formulation of administrative policy

2. Discussions on `Demands for Grant'

3. Approval of the decisions of the subordinates

4. Periodic review meetings

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

7. Which of the following are reasons for judicial control over administration being imminent?

1. Administrators usurp authority

2. Rights of citizens have to be protected

3. Officers fight for exercise of authority

4. There is need to uphold the law of the land

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

8. From which one of the following does the judicial control over administration emanate?

(A) Judicial conventions

(B) Administrative orders

(C) Acts of legislature

(D) The Rule of Law

9. Which of the following constitute the basis on which the legislature exercises control over the executive in a democracy?

1. It is the legislature which votes the supplies

2. It represents the people who have the sovereign power

3. The political executive is part of the legislature

4. It has the power to decide all policy matters

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) —

Assertion (A) : In a Parliamentary democracy like India the Government goes out of power if the Lower House passes a no confidence motion against the Government.

Reason (R) : The Constitution of India provides for the removal of the Prime Minister through a no confidence motion passed in the Lok Sabha.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

11. "There is excessive Parliamentary interference in Public Administration of India.'' This has been the conclusion of the —

(A) Bhootlingam Committee Report

(B) Appleby Report

(C) Hanumanthaiya Commission Report

(D) Raja Chelhah Committee Report

12. Which one of the following statements is not correct?

(A) Parliamentary control over administration by its very nature tends to be weak and discontinuous

(B) Executive control over administration is the best guarantee of efficiency and integrity

(C) Judicial control over administration is not a contradiction in terms

(D) Redressal of citizens' grievances does not constitute control over administration

13. Which one of the following is the most effective means of executive control of administration?

(A) Appointment and removal of top officials

(B) Subordinate Legislation

(C) Financial Administration

(D) Political direction

14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) —

Assertion (A) : The control to be exercised by the Lokpal and the Lokayukt on administration can be more effective than control by others

Reason (R) : The Lokpal and the Lokayukts are members of the judiciary.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

15. The Parliamentary Commissioner of UK will entertain a complaint from a citizen only under certain circumstances. Which of the following are among such circumstances ?

1. When it has been referred to him by a Member of Parliament

2. When a complain has exhausted all the opportunities of appeal

3. When it has been recommended by the Speaker of the House of Commons

4. When the Minister concerned certifies that the relevant records and information will be made available

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

16. The Lokayukta and Uplokayuktas Act was first passed in —

(A) Maharashtra

(B) West Bengal

(C) Karnataka

(D) Orissa

17. Which one of the factors does not justify the apparent need for control of the civil service by the executive?

(A) There is an apparent need for control of the civil service so that its behaviour may conform to the executive's expectations

(B) Under the prevalent system public policies originate from the chief executive

(C) Policies are implemented by the civil service, who unlike the chief executive, enjoy permanent tenure and are not affected by the ups and downs of political parties

(D) The executive control over the civil service will ultimately lead to the politicalization of the public administration

18. Of all the controls over public administration the one which is more continuous and self-corrective is —

(A) control by the legislature

(B) control by the executive

(C) control by the judiciary

(D) control by the media

19. Which of the following are the weaknesses of judicial control over administration?

1. It follows a post-mortem approach

2. It intervenes in cases of error of law

3. Its scope does not cover cases involved `Lack of Jurisdiction'

4. It tends to act when administration is guilty of misfeasance

Select the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 3

(B) 1, 2 and 3

(C) 1, 2 and 4

(D) 2, 3 and 4

20. Given below are two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A) : The primary objective of judicial control is the protection of rights of citizens against arbitrary exercise of authority by officials.

Reason (R) : In a bureaucratic system officials function according to the provisions of the authority vested in them

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

21. Which of the following institutions have been set up by Government of India to check misconduct, malpractices, corruption and misdemeanour on the part of public servants?

1. Central Vigilance Commission

2. Lokpal

3. Special Police Establishment

4. Central Bureau of Investigation

Choose the correct answer by using the codes given below —

(A) 2 and 3

(B) 1 and 4

(C) 3 and 4

(D) 1, 3 and 4

22. Which of the following are major features of the institutions of Lokpal and Lokayukta as recommended by the Administration Reforms Commission?

1. They should be demonstrably independent and impartial

2. They should be compared with the highest judicial functionary in the country

3. They should be directly accountable to Parliament

4. Their appointments should as far as possible be non-political

Select the correct answer by using the codes given below —

(A) 1 and 4

(B) 1, 2 and 4

(C) 1, 2, 3 and 4

(D) None

23. Which of the following are tools of executive control over administration?

1. Budget

2. Civil Service Code

3. Audit C & AG

4. Rule-making power

Choose the correct answer from the codes given below —

Codes :

(A) 1 and 2

(B) 1 and 4

(C) 1, 2 and 4

(D) 2, 3 and 4

24. The most important device of supplying power to the judiciary to invalidate a Statute in India is provided by —

(A) The Directive Principles of State Policy

(B) The Fundamental Rights

(C) Articles 350 and 351

(D) Prerogative Writs

25. Under which of the following circumstances judicial intervention in administration is justified?

1. When there is abuse of discretion

2. When there is honest difference of opinion

3. When there is error of law

4. When there is lack of jurisdiction

Select the correct answer by using codes given below —

Codes :

(A) 1, 2 and 3

(B) 1, 3 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

26. What is the correct chronological order of the following administrative events?

1. Pendleton Act, USA

2. The All India Services Act

3. Kothari Commission on Recruitment Policy and Selection Methods

4. Fulton Committee on the Reorganization of the British Civil Service

Choose the correct answer from the codes given below :

(A) 1, 2, 4, 3

(B) 2, 3, 1, 4

(C) 3, 4, 2, 1

(D) 4, 3, 1, 2

27. Which of the following statements are correct?

1. In India the basic policy governing recruitment to civil service was first laid down in 1854

2. Kothari Committee was appointed in 1976

3. Kothari Committee submitted its report in 1977

4. Kothari Committee's recommendations were implemented by the Central Government in 1979

Choose the correct answer from the codes given below :

(A) 1 and 2

(B) 2 and 4

(C) 1 and 3

(D) 1 and 4

28. The role of training of civil servants has been thoroughly analyzed by :

(A) Appleby's Report

(B) Assheton Committee Report

(C) Kothari Committee Report

(D) Hoover Commission Report

29. The major feature of induction training is that it is imparted :

(A) before a candidate is selected

(B) before a candidate assumes responsibility

(C) when the official is half-way through his service

(D) when the official is about to be promoted

30. Employees learning by doing the work and acquiring administrative skill through practice is known as :

(A) Informal training

(B) Formal training

(C) Post-Entry training

(D) Orientation training

31. Consider the following statement regarding Achievement-oriented leadership—

1. does not allow participation by subordinates

2. shows a genuine human concern for subordinates

3. sets challenging goals for subordinates

4. asks for and use suggestion from subordinates

Select the correct answer using the codes given below—

(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 2 and 4

32. Which of the following are the assumptions in Theory `X'?

1. Human beings have an inherent dislike of work

2. Because of human dislike of work, people must be punished

3. Human beings are committed to objectives

4. Human beings avoid responsibility

Select the correct answer using the codes given below—

Codes :

(A) 1, 2 and 4

(B) 1, 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1, 2 3 and 4

33. Match List-I with List-II and Select the Correct answer by using the Codes give below the Lists—

List-I

A. The Practice of Management

B. Motivation and Personality

C. The Human side of Enterprise

D. Work and the Nature of Man

List-II

1. Herzberg

2. McGregor

3. Drucker

4. Maslow

5. Alderfecr

Codes :

(A) (B) (C) (D)

(A) 3 1 2 5

(B) 5 1 4 2

(C) 5 2 3 4

(D) 3 4 2 1

34. Match List-I with List-II and Select the Correct answer by using the Codes give below the Lists—

List-I

A Entropy

B Grapevine

C Gobbledygook

D Noise

List-II

1. Keith Davis

2. Shannon and Weaver

3. Herbrt Simon

4. Norbert Weiner

5. Rudolf Flesch

Codes :

(A) (B) (C) (D)

(A) 2 3 4 1

(B) 2 3 5 4

(C) 4 1 5 2

(D) 4 3 2 1

35. Match List-I with List-II and Select the Correct answer by using the Codes give below the Lists—

List-I

A. Self-actualisation

B. Vertical job loading

C. Achicevemcnt-motive

D. Valence and Expectancy

List-II

1. Victor Vroom

2. Maslow

3. Kurt Goldstein

4. McClclland

5. Herzberg

Codes :

(A) (B) (C) (D)

(A) 2 4 5 3

(B) 4 1 2 3

(C) 2 3 5 1

(D) 3 5 2 1

36. Which of the following type of leaders were considered to be more effective by Likert?

(A) People oriented

(B) Production oriented

(C) Task oriented

(D) Value oriented

37. Which of the following principles is a useful guide for establishing good communication?

(A) Principle of Feedback

(B) Principle of Integrity

(C) Principle of Attention

(D) All of the above

38. Which Theory is connected with the democratic leadership style?

(A) Theory X

(B) Theory Y

(C) Theory Z

(D) Theory A

39. Communication has been classified as `up', `down' and `across'. In which of the following ways `down' communication is not achieved?

(A) Stern warnings

(B) Staff conferences

(C) Budget sanctions

(D) Written orders

40. Motivation is basic to management as a tool of efficiency. Which of the following does not contribute to proper motivation?

(A) Liberal conditions of service

(B) Incentives and rewards

(C) Strict supervisory controls

(D) Fringe benefits

41. Theory X of motivation has been propounded by—

(A) Chris Argyris

(B) Abraham Maslow

(C) Elton Mayo

(D) Douglas McGregor

42. Every organisation has an informal communication system which is commonly referred to as—

(A) proper channel

(B) close circuit

(C) grapevine

(D) circular

43. Consider the following in the context of Maslow's theory of ``Hierarchy of Human Needs'

1. Egoistic and esteem needs

2. Safety needs

3. Physiological needs

4. Self-actualization needs

Which one of the following represents the correct sequence of the above?

(A) 1, 4, 3, 2

(B) 2, 1, 4, 3

(C) 4, 2, 3, 1

(D) 3, 2, 1, 4

44. The traditional theory of motivation is the theory of—

(A) Path-Goal

(B) Participation

(C) Motivation-Hygiene

(D) Fear and Punishment

45. Regarding the nature of senior-subordinate relationship, which one of the following writers enunciated theory X and theory Y?

(A) Douglas Murray McGregor

(B) Abraham Maslow

(C) Frederick Herzberg

(D) Chris Argyris

46. Herbert A. Simon outlined his theory in the book—

(A) `Decision-making and the Administrative Organization'

(B) `Administrative Behaviour : A Study of Decision'

(C) `Administrative Behaviour and Decision-making'

(D) `Administrative Behaviour in the Administration Organization'

47. A course of action, governed by rules and precedents is known as—

(A) decision as per rules

(B) a management decision

(C) a guided decision

(D) a programmed decision

48. Which of the following are involved in leader-ship?

1. Influencing people

2. Generating the will to act

3. Lifting man's vision to higher sights

4. Resolving disputes between followers

Choose the correct answer from the codes given below—

(A) 1 and 4

(B) 2 and 4

(C) 3 and 4

(D) 1, 2 and 3

49. From which of the following can feedback be obtained within an organisation?

1. Vertical communication

2. Official records

3. Proceedings of the meetings

4. Horizontal communication

Choose the correct answer from the codes given below—

(A) 3 and 4

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1 and 4

50. According to Herzberg, motivating factors include—

(i) pay

(ii) Security

(iii) Recognition

(iv) Achievement

Code :

(A) (i) and (ii)

(B) (i) and (iii)

(C) (ii), (iii) and (iv)

(D) (iii) and (iv)

Answers :

1. (D) 2. (B) 3. (A) 4. (A) 5. (B)

6. (A) 7. (A) 8. (D) 9. (D) 10. (C)

11. (B) 12. (D) 13. (A) 14.(C) 15. (A)

16. (A) 17. (D) 18. (A) 19. (C) 20. (C)

21. (D) 22. (C) 23. (C) 24. (B) 25. (D)

26. (A) 27. (D) 28. (B) 29. (B) 30. (A)

31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (C) 35. (C)

36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (C)

41. (D) 42. (C) 43. (D) 44. (D) 45. (A)

46. (B) 47. (D) 48. (D) 49. (D) 50. (D)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.