Friday, October 22, 2010

Staff selection commission solved question papers


General Awareness

1. Article 17 of the constitution of India provides for
(a) equality before law.
(b) equality of opportunity in matters of public employment.
(c) abolition of titles.
(d) abolition of untouchability
2. Article 370 of the constitution of India provides for
(a) temporary provisions for Jammu & Kashmir.
(b) special provisions in respect of Nagaland.
(c) special provisions in respect of Manipur.
(d) provisions in respect of financial emergency
3. How many permanent members are there in Security Council?
(a) Three
(b) Five
(c) Six
(d) Four
4. The United Kingdom is a classic example of a/an
(a) aristocracy
(b) absolute monarchy
(c) constitutional monarchy
(d) polity.
5. Social Contract Theory was advocated by
(a) Hobbes, Locke and Rousseau.
(b) Plato, Aristotle and Hegel.
(c) Mill, Bentham and Plato.
(d) Locke, Mill and Hegel.
6. The Speaker of the Lok Sabha is elected by the
(a) President
(b) Prime Minister.
(c) Members of both Houses of the Parliament.
(d) Members of the Lok Sabha.
7. Who is called the 'Father of History'?
(a) Plutarch
(b) Herodotus
(c) Justin
(d) Pliny
8. The Vedas are known as
(a) Smriti.
(b) Sruti.
(c) Jnana.
(d) Siksha.
9. The members of Estimate Committee are
(a) elected from the Lok Sabha only.
(b) elected from the Rajya Sabha only.
(c) elected from both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
(d) nominated by the Speaker of the Lok Sabha.
10. Who is the chief advisor to the Governor?
(a) Chief Justice of the Supreme Court.
(b) Chief Minister.
(c) Speaker of the Lok Sabha.
(d) President.
11. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called
(a) Scarce currency.
(b) Soft currency.
(c) Gold currency.
(d) Hot currency.
12. Which of the following is a better measurement of Economic Development?
(a) GDP
(b) Disposable income
(c) NNP
(d) Per capita income
13. In India, disguised unemployment is generally observed in
(a) the agriculture sector.
(b) the factory sector.
(c) the service sector.
(d) All these sectors.
14. If the commodities manufactured in Surat are sold in Mumbai or Delhi then it is
(a) Territorial trade.
(b) Internal trade.
(c) International trade.
(d) Free trade.
15. The famous slogan "GARIBI HATAO" (Remove Poverty) was launched during the
(a) First Five-Year Plan (1951-56)
(b) Third Five-Year Plan (1961-66)
(c) Fourth Five-Year Plan (1969-74)
(d) Fifth Five-Year Plan (1974-79)
16. Bank Rate refers to the interest rate at which
(a) Commercial banks receive deposits from the public.
(b) Central bank gives loans to Commercial banks.
(c) Government loans are floated.
(d) Commercial banks grant loans to their customers.
17. All the goods which are scare and limited in supply are called
(a) Luxury goods.
(b) Expensive goods.
(c) Capital goods.
(d) Economic goods.
18. The theory of monopolistic competition is developed by
(a) E.H.Chamberlin
(b) P.A.Samuelson
(c) J.Robinson
(d) A.Marshall
19. Smoke is formed due to
(a) solid dispersed in gas.
(b) solid dispersed in liquid.
(c) gas dispersed in solid.
(d) gas dispersed in gas.
20. Which of the following chemical is used in photography?
(a) Aluminum hydroxide
(b) Silver bromide
(c) Potassium nitrate
(d) Sodium chloride.
21. Gober gas (Biogas) mainly contains
(a) Methane.
(b) Ethane and butane.
(c) propane and butane.
(d) methane, ethane, propane and propylene.
22. Preparation of 'Dalda or Vanaspati' ghee from vegetable oil utilises the following process
(a) Hydrolysis
(b) Oxidation
(c) Hydrogenation
(d) Ozonoloysis
23. Which colour is the complementary colour of yellow?
(a) Blue
(b) Green
(c) Orange
(d) Red
24. During washing of cloths, we use indigo due to its
(a) better cleaning action.
(b) proper pigmental composition.
(c) high glorious nature.
(d) very low cost.
25. Of the following Indian satellites, which one is intended for long distance telecommunication and for transmitting TV programmes?
(a) INSAT-A
(b) Aryabhata
(c) Bhaskara
(d) Rohini
26. What is the full form of 'AM' regarding radio broadcasting?
(a) Amplitude Movement
(b) Anywhere Movement
(c) Amplitude Matching
(d) Amplitude Modulation.
27. Who is the author of Gandhi's favorite Bhajan Vaishnava jana to tene kahiye?
(a) Purandar Das
(b) Shyamal Bhatt
(c) Narsi Mehta
(d) Sant Gyaneshwar
28. Which one of the following is not a mosquito borne disease?
(a) Dengu fever
(b) Filariasis
(c) Sleeping sickness
(d) Malaria
29. What is the principal ore of aluminium?
(a) Dolomite
(b) Copper
(c) Lignite
(d) Bauxite
30. Which country is the facilitator for peace talks between the LTTE and the Sri Lankan Government?
(a) The US
(b) Norway
(c) India
(d) The UK
31. The highest body which approves the Five-Year Plan in India is the
(a) Planning Commission
(b) National Development Council
(c) The Union Cabinet
(d) Finance Ministry
32. Ceteris Paribus is Latin for
(a) " all other things variable "
(b) "other things increasing"
(c) "other things being equal"
(d) "all other things decreasing"
33. Who has been conferred the Dada Saheb Phalke Award (Ratna) for the year 2007?
(a) Dev Anand
(b) Rekha
(c) Dilip Kumar
(d) Shabana Azmi
34. Purchasing Power Parity theory is related with
(a) Interest Rate.
(b) Bank Rate.
(c) Wage Rate.
(d) Exchange Rate.
35. India's biggest enterprise today is
(a) the Indian Railways.
(b) the Indian Commercial Banking System.
(c) the India Power Sector.
(d) the India Telecommunication System.
36. The official agency responsible for estimating National Income in India is
(a) Indian Statistical Institute.
(b) Reserve Bank of India.
(c) Central Statistical Organisation.
(d) National Council for Applied Economics and Research.
37. Which of the following has the sole right of issuing currency (except one rupee coins and notes) in India?
(a) The Governor of India
(b) The Planning Commission
(c) The State Bank of India
(d) The Reserve Bank of India
38. In the budget figures of the Government of India the difference between total expenditure and total receipt is called.
(a) Fiscal deficit
(b) Budget deficit
(c) Revenue deficit
(d) Current deficit
39. Excise duty on a commodity is payable with reference to its
(a) production.
(b) production and sale.
(c) Production and transportation.
(d) Production, transportation and sale.
40. In the US, the President is elected by
(a) The Senate.
(b) Universal Adult Franchise.
(c) The House of Representatives.
(d) The Congress.
41. Fascism believes in
(a) Peaceful change
(b) Force
(c) Tolerance
(d) Basic Rights for the individual
42. Which is the most essential function of an entrepreneur?
(a) Supervision
(b) Management
(c) Marketing
(d) Risk bearing
43. Knowledge, technical skill, education 'etc.' in economics, are regarded as
(a) social-overhead capital.
(b) human capital.
(c) tangible physical capital.
(d) working capital.
44. What is the range of Agni III, the long-range ballistic missile, test-fired by India recently?
(a) 2,250 km
(b) 3,500 km
(c) 5,000 km
(d) 1,000 km
45. Nathu Laa, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in
(a) Sikkim.
(b) Arunachal Pradesh.
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and Kashmir.
46. M. Damodaran is the
(a) Chairman, Unit Trust of India.
(b) Deputy Governor of Reserve Bank of India.
(c) Chairman, Securities and Exchange Board of India.
(d) Chairman, Life Insurance Corporation of India.
47. What is the name of the Light Combat Aircraft developed by India indigenously?
(a) BrahMos
(b) Chetak
(c) Astra
(d) Tejas
48. Who is the Prime Minister of Great Britain?
(a) Tony Blair
(b) Jack Straw
(c) Robin Cook
(d) Gordon Brown.
49. The 2010 World Cup Football Tournament will be held in
(a) France.
(b) China.
(c) Germany.
(d) South Africa.
50. Who is the present Chief Election Commissioner of India?
(a) Navin Chawla
(b) N.Gopalswamy
(c) T.S.krishnamoorty
(d) B.B.Tandon
51. The title of the book recently written by Jaswant Singh, former Minister of External Affair, is
(a) A call of Honour - In the Service of Emergent Inida
(b) Whither Secular India?
(c) Ayodhya and Aftermath
(d) Shining India and BJP.
52. What was the original name of "Nurjahan"?
(a) Jabunnisa
(b) Fatima Begum
(c) Mehrunnisa
(d) Jahanara
53. Which of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Lord Dallhousie- Doctrine of Lapse
(b) Lord Minto- Indian Councils Act, 1909
(c) Lord Wellesley- Subsidiary Alliance
(d) Lord Curzon- Vernacular Press Act, 1878
54. The province of Bengal was partitioned into two parts in 1905 by
(a) Lord Lytton.
(b) Lord Ripon.
(c) Lord Dufferin.
(d) Lord Curzon.
55. The essential features of the Indus Valley Civilization was
(a) worship of forces of nature.
(b) organized city life.
(c) pastoral farming.
(d) caste society.
56. Name the capital of Pallavas.
(a) Kanchi.
(b) Vattapi.
(c) Trichnapalli.
(d) Mahabalipuram.
57. The Home Rule League was started by
(a) M.K.Gandhi
(b) B.G.Tilak
(c) Ranade
(d) K.T.Telang
58. The Simon Commission was boycotted by the Indians because
(a) it sought tocurb civil liberties.
(b) it proposed to partition India.
(c) it was an all-white commission Indian representation.
(d) it proposed measures for nationalism.
59. Storm of gases are visible in the chamber of the Sun during
(a) Cyclones
(b) Anti-cyclones
(c) Lunar-eclipse
(d) Solar eclipse.
60. The Indian Councils Act of 1990 is associated with
(a) The Montagu Decleration.
(b) The Montagu- Chelmsford Reforms.
(c) The Morley-Minto Reforms.
(d) The Rowlatt Act.
61. The age of tree can be determined more or less accurately by
(a) counting the number of branches.
(b) measuring the height ,of the tree.
(c) measuring the diameter of the trunk.
(d) counting the number of rings in the trunk.
62. Of all micro-organisms, the most adaptable and versatile are
(a) Viruses
(b) Bacteria
(c) Algae d) Fungi
63. What is an endoscope?
(a) It is an optical instrument used to see inside the alimentary canal
(b) it is device which is fitted on the chest of the patient to regularize the irregular heart beats
(c) It is an instrument used for examining ear disorders
(d) It is an instrument for recording electrical signals produced by the human muscles.
64. The disease in which the sugar level increase is known as
(a) Diabetes mellitus
(b) Diabetes insipidus
(c) Diabetes imperfectus
(d) Diabetes sugarensis
65. The President of India is elected by
(a) members of both Houses of the Parliament.
(b) members of both houses of Parliament of State Legislatures.
(c) members of both Houses of the State Legislative Assemblies.
(d) Elected members of both Houses of the Parliament and members of Legislative Assemblies.
66. The nitrogen present in the atmosphere is
(a) of no use to plants.
(b) injurious of plants.
(c) directly utilized by plants.
(d) utilized through micro-organisms.
67. Diamond and Graphite are
(a) allotropes
(b) isomorphous
(c) isomers
(d) isobars
68. Kayak is kind of
(a) tribal tool.
(b) boat.
(c) ship.
(d) weapon.
69. Which of the following has the highest calorific value?
(a) Carbohydrates
(b) fats
(c) Proteins
(d) Vitamins.
70. Rotation of crops means
(a) growing of different crops in succession to maintain soil fertility.
(b) some crops are growing again and again.
(c) two or more crops are grown simultaneously to increase productivity.
(d) None of these.
71. Suez Canal connects
(a) Pacific Ocean and Atlantic Ocean.
(b) Mediterranean Sea and Red Sea.
(c) Lake Huron and Lake Erie.
(d) Lake Erie and Lake Ontario.
72. Which of the following ports has the largest hinterland?
(a) Kandla
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Vishkhapatnam.
73. "Slash and Burn agriculture" is the name given to
(a) method of potato cultivation.
(b) process of deforestation.
(c) mixed framing.
(d) shifting cultivation.
74. The main reason for deforestation in Asia is
(a) excessive fuel wood collection.
(b) excessive soil erosion.
(c) floods.
(d) construction of roads.
75. Recharging of water table depends on
(a) amount of rainfall.
(b) relief of the area.
(c) vegetation of the area.
(d) amount of percolation.


Answers Part - I
1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (a)
6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (b)
11. (d) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c)
16. (b) 17. (d) 18. (a) 19. (a) 20. (b)
21. (a) 22. (b) 23. (b) 24. (a) 25. (a)
26. (d) 27. (c) 28. (d) 29. (d) 30. (a)
31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (a) 35. (c)
36. (d) 37. (d) 38. (a) 39. (a) 40. (b)
41. (d) 42. (a) 43. (b) 44. (a) 45. (c)
46. (c) 47. (d) 48. (d) 49. (b) 50. (a)
51. (c) 52. (d) 53. (d) 54. (b) 55. (a)
56. (b) 57. (c) 58. (d) 59. (c) 60. (d)
61. (a) 62. (a) 63. (a) 64. (a) 65. (d)
66. (a) 67. (b) 68. (b) 69. (a) 70. (a)
71. (b) 72. (d) 73. (a) 74. (d) 75. (a)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

CURRENT AFFAIRS PREPARATION PLAN

“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.